fbpx
Categories
Актуално Кампании

Кампания: Грешки, които да НЕ правим докато шофираме

Всички ние си мечтаем за бъдеще, в което транспортните средства ще се управляват без човешка намеса, така нареченото безпилотно управление. Ще минат обаче десетилетия, докато технологиите напреднат толкова много, че автомобилите и движението по пътищата да се управляват чрез изкуствен интелект.

[vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”grid” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern” z_index=””][vc_column][vc_column_text]Всички ние си мечтаем за бъдеще, в което транспортните средства ще се управляват без човешка намеса, така нареченото безпилотно управление. Ще минат обаче десетилетия, докато технологиите напреднат толкова много, че автомобилите и движението по пътищата да се управляват чрез изкуствен интелект. Когато настъпи това време, безопасността на придвижване ще е значително по-голяма, а човешката мисъл ще бъде освободена от това толкова изискващо концентрация усърдие. Чак тогава ще можем да си позволим умствената ни дейност да е заета с други – по-креативни  активности.

Докато това се случи обаче, хората се длъжни да влагат много усилия в управлението на моторните превозни средства с цел да удовлетворят динамиката на своя живот. Съвременният човек е нужно не само да е образован, да е професионално реализиран, но и освен всичко това, да е овладял шофирането, ако иска да е ефективен в ежедневието си. Тази дейност обаче може да се окаже еднообразна – придвижването в градския трафик, досадна – преодоляването на дълги междуселищни пространства, физически некомфортна – седналата позиция на тялото за дълъг период от време и предизвиканите схващания заради това. Всичко това може да доведе до допускане на грешки по време на шофирането, които биха застрашили човешкия живот.

Ще анализираме естеството на тези грешки, за да се предпази човек от тях и да постигне по-голям комфорт и безопасност при управлението на автомобил, мотор, камион и т.н. Шофирането изисква голяма доза концентрация и фокусиране върху управлението на моторното превозно средство и едновременно с това върху трафика на пътното платно. Това състояние на концентрация и фокус трябва да се поддържа през цялото време на придвижване, което понякога може да отнеме часове.

Една от първите грешки, които водачите на моторни превозни средства допускат е да не си дават почивка от това напрегнато състояние на шофиране и следене на пътя. Те си поставят за цел да изминат дълго разстояние без да отчитат умората от съсредоточаването и удвоеното внимание.

Психологичните изследвания доказват спад в концентрацията при продължително извършване на еднообразни действия. Ето защо, ако ви се налага шофиране на дълги разстояния, предварително си съставете план за почивки по време на пътуването или при най-леките признаци на умора да спрете за кратка пауза. Заспиването по време на шофиране в следствие на преумора е чест причинител на катастрофи. Когато почивате, подобрявате качеството на шофирането и безопасността на движението чрез редуване на състояния на фокус и отмора. Затова, водачи, почивайте си по време на шофиране!

Друга много опасна грешка, която шофьорите допускат, е да седнат зад волана под въздействието на голям емоционален афект. Шофирането в състояние на емоционална възбуда може да има пагубен ефект върху самия водач, неговите спътници и другите участници в движението по пътищата.  Емоционално афектираният шофьор е склонен да кара с превишена скорост, да е разсеян от реално случващото се на пътя, да е лишен от ясни преценки за ситуацията и да е завладян от собствените си страсти. Затова човек не бива да допуска да управлява моторно превозно средство докато не е овладял емоционалното си състояние на афект, било то гняв, страдание и др.

Слушането на силна музика също може да се окаже грешка при шофиране. Музиката е приятна за слуха, полезна е за здравето и действа успокояващо. Основното нещо, което трябва да запомните обаче е, че човешкият мозък може наистина да се концентрира само върху едно нещо в даден момент и слушането на много силна музика може да бъде невероятно разсейващо. Времето за реакция може да забави до 20%, особено когато слушате любимите си мелодии, защото в този момент мозъкът често избира да се фокусира именно върху тях.

Особено опасни са моментите, в които сменяте музиката. Доказано е физическото разсейване, защото буквално сваляте ръцете си от волана и отклонявате поглед от пътя.

Високите децибели въздействат напрягащо и отклоняват вниманието на шофьора. Те заглушават работата на двигателя и други звукови сигнали. Намалете музиката по време на маневри и паркиране. Това може да ви спести доста главоболия.

Описаните дотук грешки при шофиране може да ви изглеждат общи и незначителни, но те са основни и препоръчителни. Много е добре те да се съвместят с предвидените в Закона за движение по пътищата изисквания към водачите на моторни превозни средства.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”30px”][vc_single_image image=”384″ img_size=”large” alignment=”center” style=”vc_box_rounded” qode_css_animation=””][vc_empty_space height=”30px”][vc_column_text]Шофирането след употреба на алкохол и наркотични вещества е строго недопустимо не само по закон, но и от морални съображения. Медицински доказано е, че и в двата случая човек става напълно неадекватен, неспособен е да взема правилните решения на пътя и му липсват съответстващите правилни реакции зад волана. Недопустими са и минимални дози и на двата вида упойващи вещества при управление на моторни превозни средства, а това най-често се неглижира от водачите. Не трябва да пренебрегвате влиянието и на най-малките дози алкохол или опиати, защото е сигурно, че те променят преценките и намалят реакциите на шофьора. Неглижирането им може да има пагубно влияние не само върху вас, но и върху останалите участници в движението по пътищата.

Друг основен грешен подход при шофиране, описан в Закона за движението по пътищата, е неспазване на знаците за движение, предвидени в него.

Пътните знаци информират водачите на автомобили и пешеходците какво следва да направят, за да се движат безопасно. В съчетание с пътна маркировка те описват ясно и точно пътя, оказват допустима скорост, дават или ограничават предимство, забраняват действия, предупреждават или общо казано – регулират движението.

Ако водачите не спазват пътните знаците, повишават на опасността на пътя. Неспазването на пътната сигнализация и светофарите е като неспазване на общоприет, морален закон. Преминаването на червен светофар, например, е недопустимо действие, тъй като се отнася и за отнемане на предимство. Участниците в движението по пътищата предварително са се съгласили да пазят човешкия живот, задължени и по съответния закон. За съжаление, това сякаш се забравя в забързания свят на високи скорости.

Автомобилната индустрия е фокусирана в създаването на високоскоростни автомобили. Голямо внимание се отделя и на предпазващите средства, монтирани в тях. Те съхраняват човешкия живот при евентуални произшествия. Това се колани, въздушни възглавници и т.н.

Едно от големите изобретения на XX век е предпазният триточков колан. Първоначално е приет със скептицизъм и недоверие, но десетилетие след въвеждането му в употреба (през седемдесетте години) вече е било ясно, че категорично спасява човешки животи. Въпреки неоспоримите му качества, все още има шофьори, които не поставят предпазен колан, уповаващи се на недоказани твърдения за вредност или просто от мързел. Статистиката показва стотици милиони спасени от коланите и обратно – тежки и фатални травми дори при леки и безобидни удари, когато не сме поставили колан.

Тук ще споменем и задължението собствениците на автомобили да следят за изправното състояние на въздушните възглавници. Така те ще бъдат надежден защитник на сигурността на шофьор и пътници при евентуално произшествие.

Изправността на моторното превозно средства като цяло и поддържането на всички системи в него в добро, функциониращо състояние предпазва водача и го пази от грешки докато го управлява, защото използва оптималното му състояние, на което може да се довери.

Друга грешка, която шофьорите не бива да се допускат, е да не съзнават отговорността към животите на хората, които се возят в моторното превозно средство. Тя става двойно, тройно по-голяма спрямо броя на хората в колата и всички решения, които се вземат при шофирането от водача трябва да са съобразени с опазване на техните животи. Най-грешни са рисковите действия, превишената скорост, неадекватното шофиране на пълна кола с пътници. Друга съществена страна на въпроса за отговорността за живота на другия, който се вози в колата, е как превозваме деца. Дете с ръст под 150 см. и под 36 кг. трябва да е в закрепено столче на задната седалка на колата. Предвидената мярка е по физически критерии, а не по възраст, като съображението е спрямо функционалността на коланите – те не сработват под тези параметри на тялото. Не е удачно също децата да се возят на предната седалка до достигането на този ръст и килограми, а дори и след тях.

Други основни грешки при шофирането са то да не е съобразено с климатичните условия и състоянието на пътната настилка, както и неспазването на законоустановената дистанция спрямо различните габарити на различните моторни превозни средства. При тежки климатични условия – дъжд, мъгла, сняг – трябва да намалим скоростта, да съобразим затруднената работа на спирачната система и да използваме оптимално климатичната система в купето, за да подобрим видимостта на предното стъкло. Спазването на дистанция между участниците в движението на пътното платно гарантира нужното време за правилна реакция при непредвидени ситуации на пътя. По-ниска скорост е нужна и при недобро състояние на пътната настилка. Но внимавайте – скорост, значително по-ниска от тази на останалите превозни средства, създава допълнителна опасност на пътя.

В заключение: безопасното шофиране, изчистено от грешки, е предпоставка за по-сигурно и осъзнато придвижване на хората по пътищата. Трябва да полагаме целенасочени усилия за правилни, рационални, законосъобразни действия по време на път. Опазването на живота на всички участниците в движението е от първостепенна важност и е преди всичко останало. Нужно е разумно поведение на пътя, за да пристигнат всички живи и здрави там, за където са тръгнали.

И както в началото споменахме: може би е въпрос на близко бъдеще, когато придвижването на автомобилите ще е в резултат на самостоятелно навигираща се система. Автоматично ще се регулира и самото движение (напр. така се управлява трафика на японските магистрали). Това вероятно ще е еволюционен напредък, защото грешките на човешкия фактор, които са много субективни и се преодоляват трудно, ще бъдат обективирани и подобрени от технологията.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]