fbpx
Categories
Актуално Здраве

Здрав сън за спокоен ден

Какво ви липсва за по-добър сън? Причината може да е тялото, душата или спалнята. Ето нашите съвети за пълноценен сън

Около една трета от живота ни преминава в сън. Само по време на дълбок и спокоен сън нашите органи и най-вече мозъкът имат възможност да си почиват. В същото време всеки трети се оплаква от нарушения на спокойния и здрав сън. Последствията са очевидни: раздразнение, загуба на концентрация, болести. Две трети от катастрофите по германските магистрали са причинени от преумора на шофьорите. В България не е много по-различно.

Повечето хора се нуждаят от шест до осем часа здрав сън, за да могат да поддържат здравословен телесен и душевен комфорт. Неслучайно лекарите предупреждават, че всякакви нарушения на спокойния и дълбок сън трябва да се вземат на сериозно и в никакъв случай да не се подминават като досадна хрема. Честите прекъсвания на здравословния сън с времето се превръщат в изтощаващо мъчение и огромно натоварване за потърпевшия. Ситуация, която изисква консултация със специалист. Първа помощ може да окаже личният лекар, а след като причината за нарушения сън е разгадана, тя почти винаги се лекува успешно.

Кои са нашите съвети за спокоен сън?

Избягвайте вечер всякакви напрегнати дейности. Поне два часа преди да си легнете, си дайте почивка. За предпочитане е да почетете книга, вместо да гледате телевизия или да се взирате в екрана на компютъра. Разходете се за половин час и се отпуснете под звуците на приятна музика.

Създайте си собствени ритуали за здрав и пълноценен сън. Независимо дали още вечерта ще подредите масата за закуска, или отделяте достатъчно време за вечерния тоалет, всички повтарящи се редовно навици преди сън помагат на тялото ви да се ориентира в ситуацията. В случая посланието е категорично: Внимание! След малко ще се спи!

Без никотин, мазна храна и алкохол. Никотинът възбужда сетивата и може сериозно да навреди на здравословния сън. Същото важи за много люти или мазни вечерни гозби и големите количества алкохол – чаша вино или бутилка бира са разрешени като приятно приспивателно. Старайте се вечер да приемате лека храна: млечни продукти или задушени зеленчуци. Не е добро решение да пропускате вечерята, защото с къркорещ корем също няма да ви е лесно да заспите.

Не спортувайте късно вечер. Спортните активности, в зависимост от тяхната продължителност и натоварване, трябва да са приключили между четири и шест часа преди сън. След тренировки тялото и душата са в екстремна ситуация, кръвообращението работи на пълни обороти. Обикновено умората настъпва едва няколко часа след спорт.

Добър матрак и тъмна стая. Меката завивка, удобният дюшек, перфектно затъмнените прозорци, подходящата стайна температура между 16 и 18°С, както и уютната обстановка са съществени предпоставки за пълноценен сън. Поради тази причина не пестете от обзавеждането в спалнята. Все пак тук прекарвате една трета от вашия живот! Там са недопустими телевизори и компютри, папки с документи от офиса или спиращи дъха криминални романи.

Йога и медитация. Благодарение на разнообразни техники за трениране на подсъзнанието може успешно да разградите натрупаните в тялото ви негативни емоции като напрежение, яд, угризения и страхове. При упражненията се концентрирате върху конкретни части от тялото и така се отпускате и разтоварвате преди сън. Полезни са също така упражненията за дишане, които се практикуват в йога курсовете. Така влияете положително на вегетативната си нервна система и намирате личната точка на покой.

Водете дневник на съня. Ако считате, че страдате от нарушения на здравословния сън, започнете да записвате ежедневно своите навици. Така може да попаднете на следите, които водят към причините, застрашаващи спокойния ви сън, и няма да се дадете на тормоза, предизвикан от будните нощи. Отбележете дали спите след обяд, в колко часа си лягате, кога заспивате, кога се събуждате за първи път, колко време оставате будни, колко често се събуждате, за какво си мислите в леглото, какво правихте, преди да си легнете?

Приемете удължените фази на заспиване. Изнервяте ли се, ако не сте заспали след 15 минути? Моля ви, не го правете! Фази на заспиване между 30 и 40 минути са напълно нормални. Имайте предвид, че усещането за време в леглото е различно от това през деня! Пет минути, прекарани на тъмно и тишина, могат да ви се сторят цяла вечност!

Да се събудите по време на дълбок и спокоен сън е напълно нормално. Ако два пъти седмично се събуждате до четири пъти през нощта и лежите не по-дълго от десет минути будни, това е напълно нормално. Причината за това се крие във факта, че тялото ви през нощта няколко пъти преминава от стадии на дълбок сън към т. нар. стадии на сънища. Тъй като стадият на сънищата е по-лек, достатъчни са леки дразнители като кучешки лай или аларма на автомобил, за да ви събудят.

Не изпадайте веднага в паника! Повечето хора рано или късно трябва да се преборят с нарушения на здравия и спокоен сън. Причините могат да бъдат най-разнообразни: притеснения от изпити или страх от ново работно място. За това най-важното е да не изпадате в паника. Ако след половин час не можете да заспите отново, станете и се разположете на дивана в хола. Едва когато усетите умората в себе си, тежка като олово, се върнете обратно в леглото. В никакъв случай не се опитвайте да предизвикате насила така желания здрав и дълбок сън!