fbpx
Categories
Feng Shui Актуално

Как да обзаведем и оцветим жилището?

За фън шуй цветовете играят особено важна роля. Фън шуй за дома предлага да оцветите и обзаведете жилището си така, че енергията, наречена ЧИ, да потече отново плавно, като доставя повече уют, щастие и хармония.

Защото цветовете са толкова важни според фън шуй?

Разпределението на помещенията се извършва винаги според така наречения Багуа или Ба Гуа. Става дума за схематичен инструмент, използван за оптималното обзавеждане, разпределение и използване на жилищната площ. Различните фън шуй зони се обозначават като отделни къщи и символизират отзивчиви за помощ приятели, деца, партньорство, слава, богатство, кариера, семейство и познание. На всяка от тези къщи фън шуй отрежда специфичен елемент. Според учението фън шуй важни са пет елемента: огън, вода, дърво, метал и земя. Когато те са съчетани правилно и в синхрон със съответните фън шуй съвети, а свързаните с тях цветове и багри са комбинирани адекватно, нашето равновесие може да бъде възстановено отново. При това във всички сфери и аспекти на нашия живот. Кои са петте фън шуй елемента и подходящите за тях фън шуй цветове?

ЗЕМЯ

Цветовете, отговарящи на тази фън шуй категория, са КАФЯВО (свързаност със земята, практичност, доверие, вяра), ЖЪЛТО (разум, толерантност, търпение и контрол), БЕЖОВО (дълголетие).

Земята се захранва от огъня, а от това се получава пепел, с което според фън шуй тя упражнява контрол и върху ВОДАТА. Поради тази причина елементът символизира плодовитостта и плодородието, жътвата и растежа. Съответният метеорологичен сезон е късното лято. Характерният фън шуй цвят е жълто-кафяво. Към този цветови фън шуй диапазон особено добре подхождат плоски предмети и цветови комбинации с нюанси на жълто и кафяво. Според фън шуй те се свързват с къщите Партньорство и Познание. Предпочитани фън шуй материали са керамика, лен, теракота, глина, камък или порцелан. Те подчертават характера на елемента. По принцип фън шуй съветва помещенията на жилището да се обзавеждат така, че да ви е приятно да прекарвате времето си там. Идеални според фън шуй за този тип помещения са уютна ъглова гарнитура за седене, кръгла маса и мек текстил, за да може в обзаведената според фън шуй стая с удоволствие да се водят разговори или да се храните. По отношение на цветовите фън шуй решения тук подходящи са не само жълтите багри, но и разновидности на розовото и бялото. Разбира се, всички елементи на фън шуй могат да бъдат пренесени и в градината и двора, като фън шуй правилата се прилагат по същия начин за тяхната подредба.

Фън шуй помещения: килер, кабинет, работно помещение, спалня, стая за почивка, стая за хранене

Фън шуй форми: правоъгълник, плоско, квадратно, лежащо, ниско, издължено

Фън шуй символика: КАФЯВО (съзерцателните хора да избягват този цвят, защото може да има възпиращо действие), ЖЪЛТО (особено подходящо за оформяне на стените в работното помещение), БЕЖОВО (създава връзката с къщите Богатство и Отношение)

ДЪРВО

Цветовете, отговарящи на тази фън шуй категория, са ЗЕЛЕНО (хармония, мир, равновесие), ПРОЛЕТНО СВЕЖО ЗЕЛЕНО, ЖЪЛТО-ЗЕЛЕНО.

Дървото символизира живот и растеж, тъй като се развива нагоре. Подсилва се от елемента ВОДА, защото всяко дърво, за да расте, се нуждае от вода. ЗЕМЯТА, от друга страна, се контролира от ДЪРВОТО, тъй като дървото извлича нужните му жизнени сокове от недрата на почвата. Съответният фън шуй сезон е началото на годината, оповестяващо началото на пролетта, представлява се от зеления цвят, а отговарящата му небесна посока е ИЗТОК. По отношение на фън шуй обзавеждането естествените материали стават все по-популярни. Ефектът може да се подсили чрез плетени мебели от ратан, бамбук, дърво, памучни тъкани, но и чрез цветя в саксия или подрязани във ваза. Тази фън шуй зона се характеризира чрез семпли и тънки форми. Характерни за този елемент са къщите Богатство и Семейство. Символизира положителните преживявания, финансовото благополучие и обогатяващия ни опит. Тази тенденция може да бъде подсилена чрез картини в дървени рамки, стари наследствени предмети или пък стена със снимки, защото те включват къщата Семейство и според фън шуй въздействат хармонизиращо. За да се засили фън шуй ефектът от енергията на ДЪРВОТО, трябва да се предпочитат мебели от дърво или книги с дървени корици. Също така предмети в зелен цвят и растящи на високо растения. Противоположно може да се заложи на предмети, които отговарят на фън шуй насърчаващия елемент ВОДА, защото елементът ДЪРВО се подсилва от елемента ВОДА. Вредна и разрушителна тук обаче е енергията на ОГЪНЯ. Ако умишлено желаете да избегнете фън шуй елемента ДЪРВО в определено помещение, може да използвате също така предмети с елемента ОГЪН. Все пак е желателно ФЪН и ШУЙ по този начин да се комбинират винаги оптимално.

Фън шуй помещения: хол, спалня

Фън шуй форми: цилиндър, изправено, високо

Фън шуй символика: ЗЕЛЕНО (да се избягва прекомерното ЗЕЛЕНО, защото излъчва стагнация)

ВОДА

Цветовете, отговарящи на тази фън шуй категория, са СИНьО (действа успокояващо), ЧЕРНО (излъчва пари, сила и власт).

ВОДАТА според фън шуй се счита за един от най-силните елементи ИН (противоположната сила на ЯН) и се причислява към къщата Кариера. Така тя сигнализира житейската цел и житейския път. Металът е в състояние да докара вода, освен това може да бъде приведен в течно състояние. Това води до факта, че металните фън шуй зони могат да бъдат отслабени от водата, но в определени случаи и да бъдат подсилени. Обобщено ВОДАТА е символ на препредаването на идеи и на комуникацията, на успеха и късмета в бизнеса и личния живот. От друга страна, елементът ЗЕМЯ изтласква ВОДАТА и може да отслаби силата на ВОДАТА. Противоположност на ВОДАТА е небесната посока СЕВЕР. Слънцето никога не може да стои на СЕВЕР, тази небесна посока е опозиционна сила на ЮГ, и то под формата на влага, студ и мрак. Тъй като на СЕВЕР липсва слънчева светлина, той се асоциира същевременно с тъмните и дълги нощи на зимата. Нарастващият мрак вероятно е една от причините да откриваме качествата на СЕВЕР във ВОДАТА. Енергията във фън шуй зоната на ВОДАТА може да се подсили чрез цветовете ЧЕРНО и СИНьО, с течащи, вълнообразни и неправилни форми. Идеална е например красива, нагъната като множество вълнички завеса, защото и тя много добре може да символизира водата. Оптимални са също купички с вода или кладенче. Също така аквариум или водни растения. Но винаги трябва да се внимава водата да бъде бистра и чиста, купичките и вазите редовно да се пълнят със свежа и прясна вода. Който не желае да използва истинска вода, може да използва и картинки или снимки, визуализиращи безкрайната шир на водата: например остров, заобиколен от морето, или красив водопад. Коприната и стъклото също имат добро фън шуй въздействие. С тези дребни промени може прекрасно да активирате фън шуй енергията на водата.

Фън шуй помещения: тоалетна, баня, работно място, стая за медитация

Фън шуй форми: течащи, вълнисти, неправилни

Фън шуй символика: СИНьО (вярност, грижа, доверие, вяра, състрадание, устойчивост), ЧЕРНО (символизира житейските фън шуй зони Професия и Кариера, в комбинация с яркорозово изразява интелектуална мощ).

ОГЪН

Цветовете, отговарящи на тази фън шуй категория, са ЧЕРВЕНО (въздейства силно енергийно, отблъсква злите сили), ОРАНЖЕВО (създава спокойна и отпусната атмосфера).

ОГЪНЯТ контролира МЕТАЛА, от който той се топи, а се храни от ДЪРВОТО, защото от него произтича огънят. Поради тази причина тук говорим за една изключително активна енергия. Тя символизира жегата и най-топлия сезон през годината – лятото. Свързва се с къщата Слава, като тук се има предвид как другите ни възприемат. По този начин цветовете ЧЕРВЕНО и ОРАНЖЕВО се грижат за положително външно въздействие и яснота. Най-силно изразен е фън шуй ефектът по обяд, тъй като по това време Слънцето грее от най-високата си точка. Неслучайно небесната посока на елемента ОГЪН е ЮГ. В жилището или къщата се символизира чрез печка, камина или котлон. Цветовете ЧЕРВЕНО и ОРАНЖЕВО са решаващи за тази фън шуй зона, като могат да се подсилят с лампи или свещи. При мебелите и аксесоарите особено подходящи са ръбестите и остри форми. Според фън шуй енергията на ОГЪНЯ може да се подсили чрез силна дневна светлина. Поради тази причина през деня непременно трябва да се дръпнат завесите или да се вдигнат щорите, така че в помещението да може да влезе максимално енергия. В останалата част от денонощието е желателно да се погрижите за достатъчно изкуствено осветление. Изключение прави фън шуй зоната Партньорство, например спалнята. В тази зона идеята е да се насърчават нежността и хармонията под формата на заглушена светлина от свещи, за да се постигне повече уют. Тъй като червеният цвят подсилва този фън шуй елемент, желателно е да се наблегне на предмети в ЧЕРВЕНО. Освен това ДЪРВОТО храни ОГЪНЯ, така че цветове като ЗЕЛЕНО и ТЮРКОАЗЕНО също са много подходящи.

Фън шуй помещения: кухня, антре, коридор, детска стая

Фън шуй форми: ръбести и остри

Фън шуй символика: ЧЕРВЕНО (свързва се с добродетели, любов, отдаденост и радост, за хиперактивни и много чувствителни хора този цвят не е удачен, тъй като има изключително силно енергийно действие), ОРАНЖЕВО (насърчава социалните активности и повдига настроението на събралите се в помещението).

МЕТАЛ

Цветовете, отговарящи на тази фън шуй категория, са БЯЛО (чистота, невинност, доверчивост), СИВО (страх, депресия, себеотрицание), ЗЛАТНО (богатство), СРЕБЪРНО (изискано).

Елементът МЕТАЛ контролира ДЪРВОТО и се храни от ЗЕМЯТА, тъй като МЕТАЛ се добива от ЗЕМЯТА. Притежава енергията да се вплътнява и да се свива, да навлиза в сърцевината си. От петте фън шуй елемента МЕТАЛЪТ е с най-голяма плътност и се свързва с небесната посока ЗАПАД. Освен това е свързан с къщите Отзивчиви приятели и Деца. Това обкръжение следва да се устрои гостоприемно, защото къщата Отзивчиви приятели символизира закрила и подкрепа. Подходящи са скъпоценни камъни, метални обекти или свежи цветя. При това къщата Деца е фън шуй символ за начало и живот, така че тук се насърчават фантазията, творчеството и креативността. Оптимално е фън шуй обзавеждане в работното помещение с инспирираща музика, цъфтящи цветя и атрактивни картини. Енергията МЕТАЛ може да се подклажда с метални предмети, допълващи фън шуй обзавеждането – например метални поставки за чадъри или саксии от цинк. Положително въздействие тук имат цветовете КАФЯВО, ЖЪЛТО и ОХРА. Подходящо помещение за обзавеждане с метални елементи е кухнята. Металните елементи са много подходящи за фън шуй кухня. Стените могат да се боядисат в земни или метални окраски. Чрез елемента ЗЕМЯ се подхваща енергията на ОГЪНЯ от печката в кухнята. Така ОГЪНЯТ може да захранва оцветените в ЖЪЛТО плоскости, с което да подсили енергията на МЕТАЛА. Положително въздействие във фън шуй кухнята имат металната кофа за боклук или стена, изцяло боядисана в бяло. Мебелите и аксесоарите могат да бъдат със заоблени форми, да са матови или лъскави.

Фън шуй помещения: кът за отдих във фън шуй хола, помещение за работа, стая за музика, дневна, стая за срещи и съвещания

Фън шуй форми: обли и топчести

Фън шуй символика: БЯЛО (причислява се към принципа ЯН, цвят, характерен за булката), СИВО (има формален характер и е подходящо за офиса), ЗЛАТНО (засилващо действие в комбинация със СРЕБЪРНО и БЯЛО), СРЕБЪРНО (в комбинация с ПУРПУРНО въздейства благородно).