fbpx
Categories
Актуално Здраве Полезно Съвети

Зъбно колело

Два пъти годишно преглед при зъболекар, ежедневно миене на зъбите, постоянна устна хигиена. Защото зъбите директно влияят на организма. Ето как.

Всеки зъб е свързан с определен орган в тялото. Предните с бъбреците и пикочния мехур, страничните резци с белия дроб и дебелото черво, кътниците със стомаха, сърцето и тънкото черво. Връзката се осъществява чрез клетките, изграждащи нашите тъкани. Предаването на дразнения или болка се предава като по електрическа мрежа.

Когато един зъб липсва, заменен е от изкуствен или е заболял, тогава една обичайно перфектно действаща система от здрави зъби излиза извън строя. Допълнителни проблеми възникват , когато заради болен зъб или джоб във венците вредни бактерии проникнат в тялото. Също и когато захапката не функционира нормално или зъбите скърцат, защото разграждат натрупан стрес.

Ако се налага долната челюст да захапва с прекалено голямо усилие, същото се предава автоматично дори до костния мозък. Това пък може да ограничи кръвоснабдяването на  мозъка и да дразни слуховите нерви. Лесно може да ви се завие свят. Възможна е появата на главоболие и дори ограничаване на слуха. В повечето случаи причината е изместване на вратния прешлен. Хората, работещи основно седнали на бюро или в автомобил са особено застрашени. Неприятно е, че трудно може да контролираме погрешната позиция на челюстта. Много често дори не забелязваме,  че с часове не променяме стойката на тялото си пред компютъра и неволно притискаме зъби, напрягаме долната си челюст, така че неестествено я изместваме напред.  Нерядко болките в кръста и гърба идват точно от там.

Разбира се, изключително рядко хората търсят съвет от зъболекаря си, когато имат болки в други части на тялото. Често минават месеци и дори години, докато източника се открие „изненадващо“ в денталния кабинет. С други думи – добре е да се вслушате в тялото си и да поддържате здрави зъби, като заложите на научните факти и загърбите митовете около устната хигиена.

Една от най-разпространените заблуди например гласи, че липсата на здрави зъби се дължи на наследството от родителите или неподходящи гени. Научни изследвания доказват, че родствената връзка тук има съвсем незначителен дял. В крайна сметка всичко зависи от самите нас и нашия зъболекар.

А каква четка за зъби да изберем? Скъпа електрическа с различни режими на работа или обикновена класическа от магазина зад ъгъла? Всичко е въпрос на правилното измиване на зъбите, без значение как ще го направите.  За повечето хора най-голямото предизвикателство са пространствата между самите зъбите. За тях подходящи са интердентални междузъбни четки и конци за зъби.

Друг погрешен мит е теорията, според която млечните зъби на децата не се нуждаят от грижа. А те са изключително важни за бъдещи здрави зъби! Млечните зъби имат задачата да пазят конкретно място в устната кухина. В случай, че се изгубят по-рано, може да се стигне до разместване при постоянните зъби, което вече трудно се коригира. Добрата хигиена на млечните зъби може да предотврати използването на шини за изправяне  и така не само да пощади семейния бюджет.

Колко често трябва да мием за да имаме здрави зъби? Поне веднъж на 24 часа, казват експертите.  Щателното измиване е от съществено значение на здрави зъби и венци. Проблемът при повечето хора е по-скоро, че не мият зъбите си достатъчно старателно, макар и да го правят поне два пъти дневно. Така в устната кухина остават  непочистени места, които се третират единствено при посещение в зъболекарския кабинет, което определено крие рискове.

Има хора, които са твърдо убедени, че след като са загубили зъб, не е нужно да го заместят. Но всеки зъб изпълнява своята конкретна функция и е част от едно сложно, комплексно цяло. Когато един зъб изпадне от строя, останалите здрави зъби трябва да поемат и неговите задачи. Възможно е в даден момент това натоварване да стане непосилно за здравите зъби. Те стават по-чувствителни, започват да причиняват болка. Да не говорим за неприятно разместване на здравите зъби, което в последна сметка променя захапката. Стига се до прещракване по време на дъвчене, човек има чувството, че долния и горния ред зъби се разминават.  Стига се до дяволски кръг, в който нерядко започва да бъде намесено цялото тяло.

Но зъбите имат и своите естетически аспекти. Цигари, кафе, чай или червено вино оставят определено забележими следи. Често багрилата им навлизат дълбоко под повърхността на зъбите. Диводородният пероксид може да избели зъбите, но не може да разгради оцветяването. Напоследък е все популярно избелването на зъби в домашни условия, като се използват препарати, предлагани в аптеки и дрогерии. Съществуват различни способи, цените им са относително високи, а ефектът не винаги задоволяващ очакванията.

Зъболекарите могат да ви изработят индивидуални шини за избелване на зъби, като основно се използва гел с карбамидпероксид. Шините се носят около две седмици за няколко часа у дома. Положителни отзиви по отношение на избелването на зъби има от използването на пасти за зъби с активен въглен. Този тип устна хигиена и избелване на зъби се предпочита от почитателите на природната медицина. В миналото, а и днес в някои държави на Азия и Африка пепелта от изгорели дърва се използват почистване на зъби. Учените предполагат, че зърната на активния въглен играят ролята на шкурка, която избелва зъбите. Заради съдържащия се  бакпулвера натриев бикарбонат абразивния ефект е доста по силен в сравнение с активния въглен, но той изтрива и част от зъбния емайл, така че с този способ за избелване на зъби в домашни условия съвсем не е безвреден.

Друга важна зъбчата тема е зъбният камък. Дори и при образцова дентална хигиена и здрави зъби, наличието на бактерии в устната кухина е неизбежно. Те предизвикват обмяната на веществата, съставящи остатъците от храната. Като вторичен продукт от този процес се образува плака, която полепва по зъбите. Този т. нар. зъбен налеп се настанява в процепи, отвори и достига дори под венците. Настаналите се в плаката бактерии се хранят от нея и отделят киселини, с което повреждат зъбния емайл и могат да предизвикат кариес. Още една причина за редовно и щателно почистване на зъбите. Проблематично става, когато налепите се задържат по зъбите и превръщат в зъбен камък. Той се появява както под, така и над ръба на венците. Зъбният камък е твърд и устойчив. Появил се веднъж зъбният камък не може да се отстрани с четка или конци. За премахването на зъбния камък обаче ще се погрижи вашия зъболекар и то с професионална техника.