fbpx
Categories
Актуално Здраве Полезно Съвети

Пет интересни приложения на римската лайка

Чудотворните качества на една добре позната билка, от които може да се възползвате без особени усилия у дома.

Римската лайка, известна също като италианска лайка е един от многото сортове лайка, които са пренесени от Западна Европа у нас. Българската почва и климат са подходящи за отглеждането й, затова тя добива все по-голяма популярност сред земеделците. Характеризира се с много наситен аромат, подобен на медицинската лайка, а цветовете й приличат на кичести маргаритки. Тя цъфти през юли и август.

Римската лайка има антисептичен, противовъзпалителен, противомикробен и успокояващ ефект. Много е подходяща за подсилване на имунната система. Ще Ви предложим 5 интересни приложения на римската лайка, от които да изберете най-подходящото за Вас. Лайката може да се използва под формата на чай, инхалации, в соли за крака и вана, капки от етерично масло в арома дифузери и за масажи.

Чаят от лайка е известен в целия свят със своите многобройни ползи. Най-популярните от тях са антистрес и успокояващ нервната сестема ефект. Препоръчва се за спокоен сън, при твърде натоварено ежедневие и нервно напрежение. Около 1 супена лъжица се залива с 200мл гореща вода, оставяте билката да отпусне аромат и полезни свойства за няколко минути, и можете да се насладите на лечебния еликсир.

Помирисването на лайка автоматично изпраща сигнали към мозъка, които успокояват нервните импулси в тялото. Неслучайно лайката се използва и за ароматерапия. Ако нямате етерично масло от лайка подръка – можете да използвате сушен цвят.

При настинка и грип, инхалациите с билки са естествен лек за симптомите. Те отпушват синусите, премахват главоболието и други неразположения, които съпътстват заболяванията на организма. Включете и ритуала със соли за крака, за да ускорите процеса на оздравяване. Около 2 с.л. морска сол се смесват с няколко капки етерични масла, сушена лайка и други билки. Изсипете гореща вода и накиснете краката си за 10 минути.

Любопитен факт е, че можете да помогнете на вашето изнервено и избухливо дете, като използвате възглавничка с пълнеж от лайка. Препоръчваме да поставите в стаята му 1-2 мини възглавнички с пълнеж от пух и сушена лайка. Можете да поръчате изработка на персонализирана мини възглавничка със закачливи щампи или от плат с принт на любим герой, за да пасне на интериора в детската му стая. Така то дори няма да разбере опита Ви да внедрите лайката в неговото ежедневие, а ефектът в настроението му ще настъпи скоро.

Не забравяйте, че фитотерапията има дълготраен ефект, само ако е прилагана в продължителен период от време. Тя трябва да бъде комбинирана и с активен начин на живот, спорт и полезна храна, за да може организмът ни да се възползва максимално от имуностимулаторите, които му предлагаме под формата на чай и ароматерапия.