fbpx
Categories
Актуално Здраве Полезно Съвети

Ядлива декорация за вашите десерти

Чували ли сте за ядливи цветя? Вероятно сте, но не говоря за тарелките с рози и декоративни теменужки, които можете да закупите от някои големи хипермаркети, а за наши, леснодостъпни, български цветя.

В последните години микрорастенията и декорирането на вашата чиния с цветя се превърна в еталон за плейтване, за стил и утвърждаване на нивото на дадени ресторанти. Това е изкуство, което прави храненето ни пълноценно в целия смисъл на думата. Храним се с очите, а после и с останалите сетива.

За да създаден красота и у дома, не е нужно да ходим на курс по готварство или да черпим идеи от ресторанти със звезди Мишелин. Гарантираме ви , че ще изненадате Вашите гости или семейство с тези идеи за оригинални пролетни салати и десерти.

Пролетна салата с латинки, маргаритки и червена детелина.

Главичките на маргаритките, на червената детелина и цветните кошнички на латинките са използвани в кулиранията от доста време, макар и не толкова популярни в България. Латинките имат леко лютив вкус и страхотен аромат, листенцата от маргаритките създават приятен акцент на фона на зеленото, а червената детелина, освен ядлива, е и много полезна билка!

Вземете една зелена салата или микс от салати по Ваш избор, бейби спанак, рукола, сварена киноа, сушена червена боровинка и микс от семена за поръсване. Наберете си няколко латинки от градината, маргаритки и червена детелина от чист район. Почистете ги от насекоми, ако има следи от тях, измийте ги внимателно и ги оставете са изсъхнат върху кухненска хартия.

Нарежете салатата, смесете я с бейби спанака, руколата, киноата, червената боровинка, поръсете обилно с микс от ядки и декорирайте с цветята, които сте подготвили. Направете дресинг от лимонов сок, зехтин, малко сол, мед, и медена горчица и залейте, преди да поднесете пролетната салата на масата.

Пролетен десерт с цветчета от люляк, горски теменужки и лавандула

Трябват Ви пълнозърнести бисквити, кокосов йогурт, парченца или капки от бял шоколад, сушена лавандула, ягоди, люляк.

Натрошете бисквитите на сол и поставете равни количества в няколко чаши. В кокосовия йогурт прибавете парченцата шоколад и около 10 цвята сушена лавандула, като ги стриете добре, за да отпуснат аромата си по-бързо в йогурта. Разбъркайте го и го разсипете по равно в чашите. Нарежете на ситни кубчета ягоди и запълнете горната част на чашите с ягоди. За завършек, декорирайте с горски теменужки и люлякови цветове. Премахнете изцяло зелената основа на всяко люляково цветче, за да не се усеща стипцив или леко нагарчащ вкус.

Помнете, че голяма част от билките са и ядливи цветя, не само в сушен вид. Те са идеален избор за декориране на салати, ястия и десерти. Следващия път, когато видите невен, лайка, роза дамасцена и червена детелина, помислете за още креативни идеи, с които да изненадате любимите си хора!