fbpx
Categories
Актуално Здраве Полезно

Колаген

Сериозно ли е обещанието за кожа без бръчки и надеждна регенерация на тялото до дълбока старост?

Едно единствено средство за еластични мускули и здрави стави, гъста коса и издръжливи сухожилия? Все повече недоволни от тялото си прибягват до вълшебния лек, наречен колаген. Но какво е колаген? Структурен протеин. „Кола“ на гръцки означава „лепило“. Името не е случайно избрано: веществото скрепва различни части на тялото и представлява над 30 процента от протеините в организма. Когато с напредването на възрастта този дял започва да намалява, кожата ни изсъхва, а мускулатурата отслабва. При недостатъчна наличност на колаген тъканите се късат по-лесно, а костите стават по-чупливи.

Друг проблем, твърде вероятно свързан също с липсата на колаген, са често повтарящите се стомашно-чревни оплаквания. Лигавицита на дебелото черво, както и клетките на тънкото черво не успяват оптимално да обработват хранители съставки. В този случай се активира аминокиселината глицин, която е съществена част на колагена. Тя има анаболно действие, може да се произвежда самостоятелно от човешкото тяло, на вкус е сладка и се използва в хранително-вкусовата промишленост под кодовото название  Е640. В имунната система глицин блокира разграждането на протеин и насърчава растежа на клетките. Самата аминокиселина се разгражда при гладуване и по този начин катализира доставката на енергия в организма. При наднормено тегло или диабет нивото на глицин често се нарушава, което влияе негативно, включително на качеството на съня.

Доказало се практиката традиционно решение е поемането на бульон, изварен от кокали, който бързо доставя сериозни количества колаген, облекчава болките в стомаха и нервните черва. Подобна е ситуацията и при венците, които имат задачата да държат зъбите стабилно и да ги предпазват от бактерии. Тази функция е възможна единствено при достатъчно наличност на колаген. В противен случай може да се стигне до постоянно възпаление на венците.

Тялото произвежда колаген чрез движение. Вероятно това е причината, при травми на мускулатурата и ставите, най-голямото облекчение да настъпва в следствие на механични упражнения, а не като се щадят и оставят неподвижни. Предполага се, че същия ефект се постига чрез поемането на колаген чрез хранително добавки, но това все още не е категорично доказано категорично научно.

Но какво е колаген? Основна съставна част в тъканта между клетките, заедно с вода, електролити и влакна. Мускулите, хрущялите, костите, сухожилията – всичко е обединено в сложна система, сравнима с мрежа. Тялото произвежда колаген в свързващите тъкани, клетките на костите и хрущялите, за което се нуждае от Витамин С. Под формата на аскорбинова киселина той се приема от дебелото черво и през кръвоносната система достига до органи и мускули, където предизвиква синтеза на колаген от аминокиселини.

Най-често срещаната в колагена аминокиселина глицин се съдържа масово в животински хранителни продукти като месо, риба, мляко и яйца. Но също така и в орехи, бобови култури и соя. В нормален режим на хранене човешкото тяло получава между 1,5 и 3 грама глицин на ден.  За синтеза на достатъчно колаген обаче са необходими около 10 до 12 грама. Така се получава средно един дневен дефицит от около десет грама, който вероятно е разумно да се компенсира чрез хранителни добавки, особено ако се спортува активно.

А за какво се пие колаген? Спортистите примат колаген за стави основно под формата на прах. Той е с високо съдържание на протеин, неутрален на мирис и вкус, лесен за приготвяне, защото се разтваря бързо във вода. Комбинира се със сокове и фрешове, дори с кафе. При редовен прием няма значение по кое време се пие. Експертите препоръчват колагена до 90 минути след завършване на тренировката. Първи резултати се забелязват по кожата след две седмици, по-сериозна регенерация е възможна след поне месец ежедневен прием. За трайно успокояване на болки в ставите и костите са нужни поне осем седмици. Лекарите препоръчват поне два пъти на ден по 20 грама колаген. Тялото се възползва от съдържащите се в хранителните добавки аминокиселини. Важно е да не се пропускат Витамин С и цинк. Свързващите тъкани в организма допълнително се стимулират чрез селен, желязо, манган и мед.

Колагенът се предлага и под формата на кремове. Ефектът им е значително по-слаб, защото само образуват филм върху кожата, от който едва около осем процента от колагена  успяват да проникнат в дълбочина. Същото важи за често доста скъпите шампоани с колаген за укрепване на косата. Доказано е, че ефектът от прием на колаген през храната е значително по-голям.

За вегетарианци вероятно това ще бъде лоша новина, но колагенът в хранителни добавки се произвежда само от животинска кожа и кокали. Веган колаген за сега не съществува. Колкото по-близък е животинския колаген до този у човека, толкова по-добре. Пилешки, телешки или свински са по-подходящи от рибен или този, приготвен от преработка медузи.