fbpx
Categories
Актуално Здраве Полезно Съвети

По-здрави със суперхрани?

Екзотични плодове и семена са хит при съвременните хранителни добавки. Но всъщност истинските витаминозни бомби са българските суперхрани, растящи близо до нас.

Смути от зелени водорасли, фреш от цитруси, чия пудинг или овесена каша с кокосово масло: всеки потенциален подражател на супермен се нуждае от прием на супер храни. Модата на супер храни антиоксиданти и супер храни за дълголетие днес вече се консумират не само от хипстъри. Семена от чия или акай бери излъчват аура на чудотворни растения от джунглата. И предизвикват любопитство. А хранителната индустрия винаги е търсила точно такива екзотични продукти, защото около тях лесно могат да се изградят истории, които клиентите да харесат.

Индианците от Северна Америка от векове използват богатите на калций и желязо семена от гия за да сгъстяват сосове. В Китай иначе неугледния плод годжи бери се купува при високо кръвно, очни заболявания и спаднал имунитет. Въпреки постоянните медийни публикации за ползите от екзотичните супер храни според експерти все още няма научно обосновани доказателства за положителното влияние на различните супер храни. По-скоро лекари са установили, че някои суперхрани предизвикват притеснителни реакция в комбинация с прием на лекарства. Така например годжи бери подсилва ефекта на някои разреждащи кръвта препарати. Нерядко при анализи в лабораториите учени се натъкват на остатъци от тежки метали и пестициди, тъй като в Азия употребата им не така строго регламентирана и контролирана като в Европа.

Затова препоръката ни е да се възползвате от българските суперхрани: френско грозде, бъз, шипки, черна боровинка, къдраво зеле или ленено семе. Познати от векове и растящи в нашите градини.

От този роден супер храни списък ще разберете какво съдържат и предизвикват екзотичните модни представители и кои са добрите алтернативни български супер храни. В интерес на истината трябва да признаем, че екзотичните супер храни обикновено достигат до нас изсушени, на прах или обработени в хранителни добавки. Какво и колко от полезните вещества в пресните продукти в последна сметка е останало, едва ли някой може да гарантира. Лъжичката семена чия върху мюслито едва ли ще може да сътвори чудеса. Но, който желае да погали небцето или да усъвършенства хранителния си режим, със сигурност ще усети по-сериозен ефект от българските суперхрани.

ГОДЖИ БЕРИ

Вечнозеленият храст от семейство Картофови се внася обичайно от Китай, където малките плодове се считат за билки. Богати на каротиноиди и антиоксиданти. Добавят се в напитки и мюсли. На вкус са от сладки до горчиви. За съжаление не става дума за вълшебно средство срещу стареене, високо кръвно и очни заболявания. Научни доказателства липсват. Лекари предупреждават за опасни взаимодействия с медикаменти за разреждане на кръвта.

Алтернативата сред българските суперхрани: ФРЕНСКО ГРОЗДЕ

СЕМЕНА ОТ ЧИЯ

Разновидност на салвията, която расте в Латинска Америка, е източникът на нашумелите семена. Харесва се от вегани и се използва в безглутенови печива. Богати на Омега-3 мастни киселини и калций. Имат лек орехов вкус. Твърди като консистенция, освен ако не са набъбнали разтворени в пудинг. Досегашните научни изследвания не доказаха насърчаващи здравето или редуциращи теглото функции.

Алтернативата сред българските суперхрани: ЛЕНЕНО СЕМЕ

АКАЙ БЕРИ

Плодовете растат на палми в района на река Амазонка. Счита се, че премахват бръчки и мастни образувания в тялото. Имат високо съдържание на калций и тъмни растителни багрила, наречени антоциани. Предлага се като прах, на таблетки или като сок. Подмладяващият ефект за сета не е доказан. Български плодове имат сравнимо съдържание на антиоксиданти.

Алтернативата сред българските суперхрани: ЧЕРВЕНО ГРОЗДЕ и БЪЗ

КОНОПЕНО СЕМЕ

Семената на промишления коноп нямат халюциниращо действие! Дори и под формата на храна за птици в търговската мрежа. Добър източник на протеин и мастни киселини. Приятен орехов вкус, напомнящ този на кедрови ядки. Облагородява всякакви видови мюсли и смутита. Счита се, че съдържащата се в семето гама-линоленова киселина облекчава възпаления на кожата. Коментира се също благоприятно въздействие за защита на кръвоносните съдове. И двете не са доказани.

Алтернативата сред българските суперхрани: ЧЕРЕН КИМИОН

КОКОСОВА ВОДА

Модната напитка от зеления и все още неузрял орех се харесва на спортисти. Твърди се, че щади сърцето. В течността се съдържат множество минерали – калций, калий, магнезий. Вкусът на кокос е едва доловим и има ободряващ ефект. Надежден извор на електролити. Американската администрация за контрол на храните е разрешила формулировката „Може да намали риска от високо кръвно налягане“.

Алтернативата сред българските суперхрани: БИЛКОВ ЧАЙ и МИНЕРАЛНА ВОДА

СПИРУЛИНА

Микроводораслото, което расте в солени води, всъщност е цианобакерия и се предлага прахообразно и на таблетки. Хлорофилната бомба е богата на бетакаротин и желязо. Вкусът й предизвиква спомени за трева и море. Счита се, че водораслото възпира натрупването на хистамин. Положителното въздействие при алергии все още се дискутира.

Алтернативата сред българските суперхрани: ПРЕСЕН СПАНАК

КАМУ-КАМУ

Червеникавият плод на храстовидното ниско растение от семейство Миртови достига до нас под формата на прах от Перу. Счита се, че съдържанието на Витамин С е по-голямо от това в портокалите, но това важи само за пресните плодове. Би трябвало да подобрява либидото и да действа срещу артериосклероза. В следствие на сушене и складиране, съдържанието на витамини намалява драстично. Ограничаването на възпалителни процеси за сега е доказано единствено в лабораторни опити.

Алтернативата сред българските суперхрани: ШИПКА и РАКИТНИК