fbpx
Categories
Актуално Здраве Полезно Съвети

Възглавницата като зарядно

Сънят е най-важният източник на енергия за тялото. Как да постигнем спокоен ден и здрав сън?

Кой ли не си го мечтае, а толкова рядко му се случва? Вечер в леглото просто да затвориш очи и да се събудиш свеж на сутринта. За съжаление, все повече хора страдат от неспокоен сън, трудно заспиват или се будят посред нощ и с часове не успяват да задремят отново.

За човека обаче сънят е от жизнено значение, тъй като буквално зарежда нашите батерии. Доказателство за това е съединението аденозинтрифосфат (АТФ), което е универсално гориво за тялото. Ако имате много АТФ в организма, ще разполагате и с много енергия. В процеса на горене се отделя аденозин, който предизвиква чувството за умора. Поради това, нощ прекарана в неспокоен сън, ще означава не само предстоящ ден с недостатъчна енергия, но и опасност за здравето, включително риск от развиване деменция.

Освен това, по време на сън, тялото намалява оборотите при обмяната на веществата. Според учени, организмът така поправя нанесени през деня щети в клетъчната си структура. Вероятно това е и причината, по-често да се разболяват хората, които не си почиват пълноценно. Лекарите са категорични, че без спокоен сън, защитните системи на тялото отслабват. Ефектът е същия, когато спрете да се храните или поемате течности – имунната система се разрушава.

Неспокоен сън – причини? Може би най-често срещаната е стрес. Често произтичащ от професията, особено когато човек се налага да работи през нощта. Нощният труд, без значение от вида му, възпрепятства синхронизацията с вътрешния часовник. Дневната смята също не е защитена от стрес. Постоянната свързаност, вечерния преглед на задачите за следващия ден или вечерните мейли от началника със сигурност не влияят положително по посока спокоен ден и здрав сън. Важно е да си изградите техника за релаксиране. Психотерапевти препоръчват да предприемете пътешествие в собственото тяло. Концентрирайте се върху постепенното отпускане на всяка част на тялото, опитайте се да дишате спокойно и равномерно.

Допълнителни причини за неспокоен сън се крият в електрониката. Филми на ужасите по телевизията, честите смени на кадри и стряскащи звуци от крясъци, стрелби и експлозии подсъзнателно нарушават хармонията в мозъка ни. Спокоен ден и здрав сън стават все по-трудно постижими и заради самите електронни устройства. Екраните на таблети, компютри, телефони и телевизори излъчват прекалено светлина, с което нарушават производството на хормона на съня ни, наречен мелатонин. Така мозъкът ни се често се заблуждава, че е шест часа сутринта, макар да е полунощ.

За спокоен ден и здрав сън експертите препоръчват поне един час преди лягане да угасите екраните. Ако пък държите да четете нещо дигитално в леглото, задължително включете филтъра за синя светлина. Избягвайте да заспивате пред телевизора: дрямката е за сметка на здравия сън, преместването ви след това в спалнята, със сигурност ще ви разсъни, а включения преди с това с часове електронен уред няма да допусне да достигнете най-пълноценните фази на съня. Също така вечер не се препоръчва активен спорт – защото той катализира обмяната на вещества в тялото и температурата ви се вдига. Няма шанс да заспите, дори да изпитвате силна физическа умора.

Спокоен ден и здрав сън грозят също така тежките вечерни софри. Кулинарни фиести в късна доба принуждават стомаха да работи на макс, докато останалите части на организма очакват вече да могат да си отдъхнат. Причини за неспокоен сън са също прекомерната употреба на алкохол, вечерната консумация на кафе и енергийни напитки. Хапването трябва да се спре поне два часа преди лягане, мазният чипс и всякакви снаксове дори още по-рано, защото обработката им отнема повече време. Причини за неспокоен сън могат да са също така напитки с кофеин изпити след три часа след обяд.

И още причини за неспокоен сън – употребата на лекарства или тяхната липса. Препарати, предписвани от лекар с рецепта за лечение на високо кръвно налягане, възпаления или депресии, често могат да нарушат бленуваното редуване на спокоен ден и здрав сън. Острите болки, оставени без лечение, определено имат същия ефект.

Вероятно малцина пушачи си дават сметка, че цигарите също имат негативно въздействие върху редуването на спокоен и здрав сън. Още една причина да ги избягвате или направо да ги спрете окончателно. По-добре е да си отделите време за себе си и да помислите – кога, колко дълго и често всъщност спите. Специалистите съветват да лягате и ставате по възможност по едно и също време. Ако спазвате правилото и през уикенда, ще ви бъде по-лесно и през делничните дни.

За спокоен ден и здрав сън изхвърлете от спалнята  всичко свързано с работата и всякакви негативни асоциации. Заменете ги с мебели издържани в меки тонове. Много важна е, разбира се, също така и стайната температура в спалнята. Осемнадесет градуса по Целзий са идеални. Причини за неспокоен сън често могат да бъдат следобедните дремки. По-добрата алтернатива след тържествения обяд е кратка разходка на чист въздух. Не е добра идея също и по-ранното лягане. Ако не сте истински уморени, няма да заспите по-бързо, а това вероятно ще ви изнерви и доведе отново лош сън, следван от неспокоен ден.

Избягвайте през нощта да проверявате будилника или телефона, за да видите колко е часът. Изградете си вечерен ритуал преди заспиване: прочете няколко страници от книга, послушайте отпускаща музика или просто си споделете приятни неща с половинката. Далеч по-голям ефект от класическото приспивно броене на овце, ще постигнете ако продължите с хубав секс. Но това вероятно вече го знаете.