fbpx
Categories
Feng Shui Актуално

Как да си направим фън шуй спалня?

Всички мечтаем за спокоен сън и търсим мястото, където ще изтрием следите от цялото напрежение и стрес, натрупани в ежедневието.

Науката за фън шуй идва от Китай и се стреми към хармония и енергия. Според фън шуй елементите в жизнената ни среда трябва да се използват съзнателно по начин, който да не блокира енергията (Чи), а тя да може да се движи и тече свободно. На този фон влиянието, което тези елементи оказват на човека, например позитивно, чупливо или натоварващо, има съществено значение. Крайната цел е човешкото тяло и душа да живеят в хармония със заобикалящата среда. Това може да се постигне например чрез съответното обзавеждане на жилищните и работни помещения, като обитателите след това могат да се чувстват по-уютно и отпочинали, съответно заредени с повече положителна енергия.

Ако се стремите към подобна хармония не е нужно да ремонтирате изцяло жилището и да сменяте мебелите. По-разумно е да започнете стъпка по стъпка. Най-важното помещение, вероятно противно на очакванията, не е холът или всекидневната, а спалнята. Традиционната китайска медицина обръща сериозно внимание на качеството на съня. А и в западния свят напоследък все повече научни изследвания доказват, че добрият сън е от съществено значение за общото ни благосъстояние.

За това, ако те решили да се възползвате от предимствата на фън шуй, най-добре е да започнете от спалнята. Така подобреният сън ще повиши тонуса ви, самочувствието и ще генерира допълнителна енергия за справяне с предизвикателствата на ежедневието.

Подходящото място

Първият въпрос, на който трябва да си отговорите, е мястото, на което планирате да обзаведете вашата фън шуй спалня. Според теорията за предпочитане е помещение, ориентирано в западна посока, защото така енергията може да потече безпрепятствено. За да се постигне този оптимален ефект, трябва да се избягват стаи с южна ориентация. Още по-важно е обаче, вашата фън шуй спалня да бъде достатъчно далеч от всякаква шумотевица и глъчка. С други думи, да не спите близо до входа или стаите, в които работите, по-възможност прозорците на спалнята да не гледат към улицата. По този начин още по-категорично, чрез съответното пространственото оформление, ще може да разграничите вашата фън шуй спалня от активните зони в дома.

Идеалната фън шуй спалня е много тиха стая. Великолепно би било, ако гледа към двор или градина. Защото те ще ви донесат допълнителна енергия Чи. Задължително е да имате прозорци, защото изразходвания въздух и употребената енергия Чи трябва да могат да бъдат отведени навън. Достъпът на слънчеви лъчи също има положително значение, защото  доставят Чи, но те не бива да достигат до самото легло. Ако то приеме прекалено много енергия Чи, ще ви бъде след това по-трудно да заспите, казват китайците.

Избягвайте по възможност вашата фън шуй спалня да бъде близо до чешми, душове и смесители. Тя трябва да е далеч от кухнята, да не гледа към църква или гробище, да не е разположена над гараж, в съседство с килер или мокро помещение.

Позициониране на леглото

След като сте открили подходящото място за вашата фън шуй спалня, като следваща стъпка ви предстои да аранжирате леглото си според изискванията на източната философия. За целта леглото се поставя в посока, която да кореспондира с вашата индивидуалност. За целта трябва да определите, кое е вашето число Гуа (Куа), което се изчислява според годината на раждане. Жените събират последните две цифри на рождената си година и към тях прибавят числото 5, като продължават да събират, докато получат едноцифрено число. Например, ако сте родени през 1978, събирате 7+8=15, 15+5=20, 2+0=2. Така вашето число Гуа (Куа) ще бъде 2. Мъжете събират последните две цифри от годината си на раждане, докато получат едноцифрено число, което изваждат от 10. Ако вземем същата година 1978 се получава следното: 7+8=15, 1+5=6, 10-6=4. Вашето Число Гуа (Куа) би било 4.

Съответно подходящите посоки са изток и север за 1, запад и югозапад за 2, север и изток за 3, юг и югоизток за 4, североизток и северозапад за 6, югозапад и запад за 7, северозапад и североизток за 8, югоизток и юг за 9. Числото 5 не може да бъде съотнесено към конкретна посока, защото символизира Земята и поради тази причина е разположено в центъра. Прието е жените „петици“ да се причисляват към числото 2, а мъжете „петици“ към числото 8. Според фън шуй числата 2 и 8 също в голяма степен отговарят на елемента Земя и съответно са сродни с числото 5.

Независимо от резултатите от изчисленията, според правилата за фън шуй спалня, леглото трябва да бъде опряно в стената. Здравият зид зад гърба ви ще се погрижи да изпитате подсъзнателно важното чувство за сигурност. Една стабилната и повдигната част за главата също е добро решение. Пространството под леглото трябва да остане свободно, за може енергията Чи да се движи безпрепятствено.

Врати и прозорци

Вратите и прозорците във вашата фън шуй спалня трябва да са поне на един метър и половина разстояние от леглото. Избягвайте да поставяте леглото между противоположно разположени врата и прозорци. Източните експерти смятат, че това прекъсване на свободното движение на енергията Чи може да доведе до сърдечни заболявания.

Мансардните прозорци над леглото също трябва да се избягват. Краят на леглото, където отмарят крака ви, не бива да сочи към вратата. Ако не е възможна друга позиция, поставянето на параван или балдахин, може да предостави заобиколен път за енергията. Причината е, че вратите и прозорците са отворите за проникване и излизане на енергията Чи. В спалнята тя предизвиква неспокойствие и нервност, смущават ви докато се опитвате да почивате.

Поставянето на леглото под скосен покрив или тавански греди според фън шуй не води до положителни резултати. Ако няма друга възможност, експертите съветват мястото да бъде скрито от красив плат. По принцип е желателно да няма излишни предмети над нивото на главата ви. Проверете също, дали в близост до леглото във вашата фън шуй спалня няма водопровод или тръби на парното отопление. Шумовете, които издават, могат да смущават съня ви подсъзнателно. Ако не спите сами в леглото, то тогава то не трябва да съдържа разделителни елементи – фуга между матраците или два отделни сектора за възглавниците за главите. Според фън шуй спазването на правилото се отразява положително на връзката. Самото легло, разбира се, също е важно – в идеалната фън шуй спалня се избягват всякакви метални елементи и телени пружини. За предпочитане е легло, изработено изцяло от естествени материали.

Спартанско обзавеждане

Мислителите от далечния изток за убедени, че трябва да обзаведете вашата фън шуй спалня, колкото се може по-спартански. Правилото тук гласи: по-малко означава повече! Нужни са ви само легло, помощна масичка и гардероб. Това е всичко! Прекалената мебелировка не само възпира потока на енергията Чи – по този начин по естествен път противодействате на хаоса и безпорядъка във вашата фън шуй спалня. Допустими са само мебели, допринасящи за истинска почивка: кресло, хамак, люлеещ се стол. Но бюро или маса за работа са абсолютно забранени в всяка една фън шуй спалня.

При избора на мебелите за вашата фън шуй спалня търсете модели с меки и обли форми. Според източната наука така енергията Чи може да се движи и тече свободно. Острите и прави форми я възпрепятстват. По отношение на осветлението предимство има естествената светлина. Колкото повече, толкова по-добре. Допълнителното осветление във вашата фън шуй спалня е добре да се ограничи до лампа на тавана. Оптимално решение са щори или завеси, за да може нощно време всяка фън шуй спалня да е максимално затъмнена. Дефектни предмети, изсъхнали цветя или счупени огледала също са табу в спалнята, защото оказват въздействие върху човека.

Мебелите трябва да се поставят така, че ръбовете им да не сочат към вас докато спите. В противен случай според фън шуй ви се отнема енергия. Пространството над края на леглото с възглавниците трябва да остане свободно, за да не се развива там огнище с натоварващо въздействие. Поради същата причина ъглите в вашата фън шуй спалня е хубаво да се скрият, например чрез удобно кресло или красиво растение.

Не само според фън шуй електроуредите нямат място в спалнята. Всякакви телевизори, компютри, радиа, таблети, телефони, будилници, зарядни устройства и кабели не само смущават съня ви, но и нарушават потока на енергията Чи. Извадете ги от вашата фън шуй спалня и се погрижете, между леглото и най-близкия електрически контакт да има поне един метър разстояние. Ако това не е възможно, решение представляват прекъсвачите на електрическото захранване в спалнята, но електрическите устройства и в този случай не трябва да остават там. Дори изключени от електрическата мрежа.

Чаршафите, бельото, стените и аксесоарите във вашата фън шуй спалня трябва да са с плътни, светли, нежни цветове и пастелни тонове. Ярките и доминиращи цветове, включително бяло и черно, не могат да ви отпуснат, а по-скоро напрягат. Нежните цветове създават уют, предразполагат за здрав сън и помагат да се събудим отпочинали.

Цветове и аксесоари

Кайсиевият цвят, наричан също априкот, излъчва топлина и уют, с което е отличен избор за вашата фън шуй спалня. Оранжевото пък е активен цвят (Ян) и нарушава съня. Кафявите и бежови тонове въздействат успокояващо и спомагат за възстановяващ тялото сън. Ако по характер сте по-скоро спокойна личност, по-добре е да ги избягвате, защото може да ви ограничат. Зеленото има силно освежаващо въздействие. Ако държите да използвате този цвят, тогава го прилагайте единствено много пестеливо, например като акцент, в случай, че няма да поставяте зелени растения във вашата фън шуй спалня. Синьото според теорията за фън шуй има успокояващо въздействие и е чудесно решения за всяка фън шуй спалня. Избирайте по-топлите тонове, за да не изглежда стаята хладно или дори студено.

Всякакви декорации и аксесоари трябва да се използват изключително пестеливо. Изключително важно е да хармонират и цветово с предназначението на вашата фън шуй спалня. Наличието на прекалено много предмети бързо създава впечатление за безпорядък, отвличат вниманието и по-скоро извлича енергия, вместо да предразполага за почивка. Огледалата са активни предмети и отразяват енергията Чи. Те нарушават съня и нямат място във вашата фън шуй спалня. Ако това не е възможно, ги покрийте с хубава кърпа и завеса, за да прекъснете действието им.

Картини и снимки на хора, които обичате, са за предпочитане, защото предизвикват положителни асоциации и чувства. Творби, пресъздаващи големи и важни предмети трябва да се преместят. Колкото по-тежко въздействат елементите, толкова повече ще ви натоварват, включително и по време на сън. Състоянието ви се влияе от символиката, заложена в картините на стената. Поради това за предпочитане са творби, които предизвикват у вас положителни емоции. Не ги закачайте над главите, защото излишно ще ви натоварват.

Растенията имат положително и оживяващо въздействие. Но и тук е важно да не прекалявате с количеството. В противен случай те могат да нарушат хармонията във вашата фън шуй спалня. Не повече от две до три растения, но не много високи. Овалната форма е за предпочитане също и за саксиите и цветята. Така енергията Чи ще може да се движи по-добре. А с помощта на подвижна поставка, може лесно да местите и поставяте цветята в други помещения, преди да си легнете.