fbpx
Categories
Актуално Здраве

Сладки сънища

Как да заспим по бързо, когато трудно се унасяме в дрямка? Пет кратки, но полезни съвета.

Напоследък наблюдаваме сериозна промяна в отношението на хората към съня. Докато до скоро една от характеристиките на успешните бизнесдами и бизнесмени бе възможността им да спят много кратко и бързо, то сега все повече проучвания и експерти обръщат внимание на негативните последствия от липсата на сън. Подобно на алкохола, малкото часове отделени за сън, намалява менталната кондиция и се отразява неблагоприятно върху здравето. В резултата на безсъние се стига до заболявания на сърдечно-съдовата система и високо кръвно налягане. Научните изследвания също така са категорични, че дори само два дни прекарани с недостатъчно сън, променят неблагоприятно дори външния ни вид. Още една причина да помислите за себе си, вместо да се хвалите пред околните с активния си нощен живот. Но как да заспим бързо, особено когато страдаме от трудно заспиване?

Без електроуреди

Заложете на аналоговото и оставате дигиталното. Не взимайте компютъра и телефона в спалнята. Будилникът поставете така, че да го чуете сутринта, но да не го виждате през нощта.

Американско правило

Военният флот на САЩ прилага 2-минутното правило, което помага и на цивилни със синдром на трудно заспиване. Използвайте го и ще разберете, как да заспим бързо. И то само за две минути. Намерете си удобна за тялото поза, затворете очи и отпуснете първо цялото лице. След това рамената и врата, оставете ръцете да висят свободно. Следват бедрата и подбедриците. Първо ги стегнете, след това съзнателно ги отпуснете, докато почувствате, че мускулите са безчувствени. И накрая за десетина секунди освободете главата си от всякакви мисли. Следва приятното преселение в царството на сънищата.

Медитация

Вероятно всички са чували, че различни форми на медитиране отпускат тялото и душата.  И вероятно са изказвали вътрешни съмнения, преди самите те да са опитали. Всъщност дори пет минути медитация дневно помагат за по-добър сън. В интернет има множество видео и аудио записи с медитации, както и съответните уроци, от които може да изберете най-приятните за вас. Отелете всяка сутрин поне пет минути за медитация и скоро ще усети ефект.

Потапяне

Гмуркането в уюта на домашната обстановка и свободното време. Може да го наречем и дигитален детокс. След 21 часа угасете телевизора, смартфона и компютъра. По добре отворете книга. Направете си домашно спа с горещ душ или вана с много пяна, запалете ароматни свещи. Послушайте любимата си музика и престанете да мислите за утрешните задачи.

Чистота

Качеството на съня има основен приоритет. За това избягвайте тежки и мазни храни за вечеря. Трудно смилаемите зеленчуци също не са добро решение при трудно заспиване. Ако продължавате да се питате, как да заспим бързо, отказвайте категорично всякакви кофеинови напитки след 16 часа след обяд. Алкохолът късно вечер също е табу. Самата продължителност на съня не е от толкова голямо значение и е винаги строго индивидуална. При възрастни здравословните часове за сън за едно денонощие варират между шест и девет часа.