fbpx
Categories
Актуално Здраве

Мръзни (бабо) за хубост

Изгаря ли треперенето от студ ненужните калории

Как да премахнем ненужните възглавнички с нежелана мастна тъкан преди лятната ваканция? Особено след продължителните локдауни на пандемията все повече от нас си задават този въпрос. И обичайно избягват вариантите, свързани със спорт или диета. Търсенето на алтернативи нерядко води към термина „криолиполиза“. Научното наименование за отслабване чрез тракане на зъби от студ. Естетичните клиники в Щатите от няколко години използват този прийом в богатия се инструментариум за оформяне на тялото наречен Bodyforming.

Но какво е криотерапия? В случай не става дума за класическа хирургична намеса като липосукция или стягане на корема. Криолиполизата е неинвазивна терапия, която не изисква дълъг болничен престои и се предлага често от солариуми и салони за красота.

Не е изненада, че трендът идва от слънчева Калифорния, макар идеята да е на германски лекар. Дитер Манщайн, работещ в централната болница в Бостън, в края на 90-те години заедно с колеги разучавал феномена на болестта, наречена Popsicle Panniculitis. Кръстената на известния в България като „Ескимо“ сладолед на клечка диагноза, предизвиквана от прекалено дългото близане на хладното лакомство, най-вече при децата. В повечето подобни случаи медиците регистрирали сериозно измиране на мастни клетки в устната кухина.

Проучванията на докторите продължили с пилотен проект с тест първоначално върху прасета. Всички участници били силно изненадани от ефекта. Оставало само лекарите да прецизират оптималната температура и да определят адекватната продължителност на подобна (сладо)ледена терапия.

В завършен вид процедурата се изпълнява от апарат, който засмуква мастните депа на тялото и ги охлажда за около един час до 4 °С. В следствие на значителния спад на температурата се възпалява подкожната мастна тъкан, а тялото по естествен път отвежда умъртвените клетки. Така около една трета от нежеланите мастните клетки изчезват за период от около три месеца.  Специалистите са разработили индивидуални процедури за третиране на корем, ханш, мъжки гърди или двойна брадичка.

Разбира се не е реалистично чрез редовно охлаждане тялото силуетът ви да заприлича на фиданка. Освен това странични ефекти също не са изключени. При неправилно приложение е възможно да се предизвикат премръзвания и втвърдяване на тъканта. Експерти сравняват чувството по време на процедурата с болката, която изпитваме когато премръзналите ни пръсти през зимата започват отново да се кръвоснабдяват, когато се върнем в затоплено помещение.  

С други думи, криолиполизата функционира, когато добре разграничени мастни депа могат да се третират целенасочено. Отслабване с лед помага, но не очаквайте чудодейно действие.