fbpx
Categories
Актуално Здраве Полезно Съвети

Лек от природата на път

На дълга екскурзия или просто на балкона – заредете аптечката си с билки

Преди да тръгнем на път, задължително трябва да помислим и за здравето! Редом с класическите лекарства за пътуване, като обезболяващи, термометър, превързочни и дезинфектиращи материали, съществуват също и немалко природни лечебни средства, които е желателно да включите в багажа, за да реагирате адекватно на евентуални ужилвания от насекоми, слънчеви изгаряния, леки форми на диария или запек, както и прилошаване при пътуване.

Оси, стършели, търтеи и кърлежи са в състояние бързо да помрачат почивката ни, като в следствие на ужилване или ухапване предизвикат типичните симптоми като сърбеж, подуване и почервеняване на кожата. За да отминат по-бързо, можете да използвате етерични масла от лавандула, евкалипт или лимон. Напоследък те се предлагат в разнообразни форми като лосиони, кремове или спрей за текстил. Най-ефективен ще бъде резултатът при едновременно третиране на кожата и дрехите. При използване на препарати срещу ужилване от насекоми е важно те да се нанасят веднага и винаги равномерно. Ако пътувате из тропически дестинации, за предпочитане е да използвате химически препарати. Прочетете внимателно информацията за правилната дозировка и продължителността на действие на средствата. Но какво трябва да се прави при ухапване от оса, например? Независимо дали става дума за ухапване или ужилване, на първо време охладете раната. След това може да използвате например крем или гел от алое вера, тъй като той притежава антибиотично действие, ограничава възпалението, успокоява сърбежа и има изстудяващ ефект.

Вредно ли е слънцето? През последните години все повече дерматолози съветват да се избягват слънчевите бани, защото само така може да се предпазите от евентуални щети или дори рак на кожата. Ако все пак сте прекалили с престоя на слънце, препоръчително като първа долекарска помощ при изгаряне (в случай, че е необходима) охладете пострадалите зони, след което ги третирайте с изстудяващ крем. Успешно също така е прилагането на лосиони и гелове, съдържащи екстракт от невен. От съществено значение е да се избягват мазила с висока съдържание на мазнини, защото те могат да доведат до задържане на топлината.

Специални грижи по време на почивка заслужават и очите, тъй като страдат от прекалено силното, хлора в басейните и солта в морето, в следствие на което има риск да се възпалят и раздразнят. Тук на помощ идват капки и спрейове за очи, които съдържат растителни вещества от черна боровинка, слез или очанка. Последната от векове се използва за лечение на очни възпаления, той като успокоява и ограничава болката. Билката слез съдържа предимно слузести елементи, които извличат вода и по този начин допринасят за овлажняването на очите. Черната боровинка пък успокоява напрегнатия очен нерв. Не забравяйте да носите и слънчеви очила, най-добре с абсорбиращи ултравиолетовите лъчи лещи, за да предпазите очите от щети, предизвикани от силната светлина.

Ако по време на почивката изминавате големи разстояния с автомобил или самолет, възможно е това да предизвика гадене при пътуването. По подобни случаи експертите съветват да използвате джинджифил, тъй като блокира определени рецептори в стомашно-чревния тракт и предотвратява гадене и повръщане. Освен това джинджифилът допринася за това, съдържанието в стомаха ви да се транспортира по-бързо до дебелото черво. В днешно време джинджифилът се предлага не само суров, но и под формата на бонбони, дъвки или капсули. При наличие на гадене или неразположение на стомаха в следствие на консумация на необичайни храни по време на отпуската или прекалени кулинарни експерименти, могат да ви помогнат екстракти от мента, ким, лайка и маточина. Най-ефикасна е комбинацията от чай и капки.

Нерядко непозната за организма и необичайната храна, приемана по време на почивката не само в чужбина, може да доведе до неразположения като подуване, запек или диария. За превенция и терапия при подуване и газове осезателно помагат анасон, ким и фенел. Съдържанието на тези растения въздейства отпускащо и насърчава метаболизма, в следствие на което успокояват при болки в корема. Използват се най-вече отвари под формата на чай, но и готови препарати в комбинация с антипенетили.

Ако ви тормози запек, помощ могат да окажат листа от александрийска или египетска сена, също така и сушена кора от зърнастец. Съдържащите се в тях вещества спомагат в дебелото черво да попадне по-голямо количество вода и соли, в следствие на което то се облекчава по-бързо. Много е важно разхлабващите да се взимат само за кратък период от време, защото в противен случай може да се стигне отново до запек и да се завъртите в омагьосан кръг. Ако се оплаквате от противоречиви оплаквания, в случая и от лека диария, може да ви помогнат черните боровинки. Приемайте ги под формата на чай или просто ги дъвчете изсушени. Черната боровинка предизвиква затягащ ефект, защото събира лигавиците, с което предотвратява в дебелото черво да попада прекалено много вода. В същото време плодовете защитават организма ви и спират от проникване други бактерии, предизвикващи диария.

Лечебното прилагане на билки е разбира се недопустимо при наличие на позната непоносимост към или алергия от съответното растение. Също така трябва да се знае, че не всяко растение действа по един и същи начин на всеки един от нас: различно е реакцията също така по време на бременност или кърмене, при различни видове заболявания, със същевременен прием на други медикаменти и т.н. При всичко положения за максимална сигурност и оптимален ефект задължително се консултирайте с вашия лекар или фармацевт.