fbpx
Categories
Актуално Полезно

Моля те, не ме жили!

Ако все пак ви се случи, с тези съвети ще облекчите болки и възпаления.

Съществува мит, според който комарите си избират хора със „сладка кръв“. Но той отдавна е развенчан от специалистите. По-скоро ароматите, излъчвани от тялото и съдържанието на въглероден двуокис в издишвания въздух се оказват решаващи, кой има потенциал да се превърне в предпочитана жертва на обичайния комар Culex pipiens. Ужилванията му са досадни, но в повечето случаи безобидни. Лекото и светло облекло с дълги ръкави може да ни предпази от досадниците, също и предлаганите в аптеки и дрогерии препарати, които успешно объркват обонянието на кръвопийците.

От друга страна ужилването от пчела или оса, макар и в редки случаи, може да предизвика тежки алергични реакции. Рискът се увеличава с увеличаване честота на контактите. Хората, които по-често работят навън са особено застрашени: пчелари, градинари, продавачи на открити пазари, но също служители в сладкарници и хлебарници, защото по-често се сблъскват с жилещите насекоми. Хората с алергии към отровата на насекомите могат сериозно да пострадат от ужилване. Статистически три процента от населението в рамките на живота си се оказват потърпевши. Все пак значително по-малко от страдащите например от сенна хрема или алергична астма, където процентът е двуцифрен.

Студът и топлината ограничават възпалителната реакция след ужилване. Употребата на бучки лед или охлаждащ гел намаляват подуването и сърбежа. Важно е обаче да се знае, че компресите и леда не бива да се поставят директно върху кожата, а е препоръчително да се увият във влажна кърпа. Също толкова ефективни са електронните нагряващи уреди за ухапване на насекоми. Керамичната платка на върха на устройството затопля кожата за пет секунди до 50 °С, като по този начин вероятно се унищожават белтъците от слюнката на комарите, които имат объркващо въздействие на организма и провокират освобождаването на стимулиращото алергични реакции у тялото вещество хистамин. Но имайте пред вид, че деца под 12 години не бива да употребяват устройствата при ухапвания от насекоми, заради риск от изгаряне.

Домашни алтернативи са охлаждащите компреси с оцет или просто разрязана глава лук, чиято плоска страна се притиска към мястото на ужилването.

Но какво трябва да се прави при ухапване от оса или ужилване от пчела? Ако жилото й е останало в тялото ни, най-добре е да се извади странично, за да не се изстиска неволно торбичката с отрова в раната. В случая от полза ще ни бъде употребата на пинсета. След пуснете течаща вода по раната, изсушете и дезинфицирайте. Понякога с ужилването в тялото ни могат да попаднат бактерии, които да предизвикат инфекция. Например, когато пчелата или осата преди това са имали достъп с фекалии. В крайна сметка в зависимост от оплакванията зависи, как да се лекува и терапира ужилването.

При по-тежки форми на възпаление и подуване съпроводени със силен сърбеж след ухапване от оса лек може да бъдат антиалергични кремове със съдържание на кортизон. В случай на ужилвания по цялото тяло експертите съветват приема на антихистамин на таблетки, защото блокират алергичната реакция от вътре.

Наблюдавайте тялото си. Дори при леко ухапване от оса или при ужилване от стършел симптоми могат да бъдат задушаване, гадене, проблеми с кръвообращението. В такъв случай задължително се свържете с Бърза помощ на телефон 112. При силна алергична реакция сте застрашени от така наречения анафаликтичен шок, който може да блокира сърдечно-съдовата система. Хора, алергични към отровите на насекоми трябва да носят със себе си сет за спешни случаи, за да могат да реагират бързо в кризисни ситуации: антихистамини, кортизон, спринцовка адреналин.