fbpx
Categories
Актуално Здраве

Няма слънце без сянка

Ултравиолетовите лъчи ни даряват със съществения за тонуса и имунитета витамин D, но могат да бъдат и опасни

Всички обичаме слънцето, но понякога то ни създава проблеми. Вредно ли е слънцето? Слънчевите лъчи съдържат вълни като UVA или UVB, които са изключително богати на енергия и бързо могат да предизвикат изгаряне на кожата. В дългосрочен план те крият също така риск от развиване на раково заболяване. За да избегнем подобни рискове, на помощ идва слънцезащитната козметика.

Но как да се ориентираме в огромното многообразие от продукти? Обърнете внимание на информацията за слънцезащитен фактор. Според европейските директиви съществуват четири категории: основен, среден, висок и много висок. Към тези категории спадат следните слънцезащитни фактори:  6 и 10 (основен, нисък), 15, 20 и 25 (среден), 30 и 50 (висок), 50+ (много висок). Самите числа ни казват много малко. За това, при покупка на слънцезащитна козметика, трябва имате пред вид следното: какъв тип е вашата кожа и колко време тя ще бъде изложена на слънце.

Дори и без да сме намазали кожата си със слънцезащитен крем, в зависимост от вида й, тя разполага с известно време за самозащита. С препаратите от аптеката или дрогерията може да увеличим това време допълнително в зависимост от слънцезащитния фактор. Например: възрастен човек с тип 2 на кожата разполага с около 20 минути самозащита, при употребата на слънцезащитен фактор 50 времето се увеличава 50 пъти или до 1.000 минути или 17 часа, с което денят е спасен.

Какви са времената на самозащита?

Възрастните с много светла кожа, червена и русо-червеникава коса, често със сини очи, спадат към тип на кожата 1 (много светъл). Времето за самозащита е само около 10-15 минути, след което много бързо могат да получат изгаряния. За тях са подходящи кремове със слънцезащитен крем 30, 50 и 50+.

Над 18-годишни със светла кожа, руса коса, сини, зелени или сиви очи, спадат към тип на кожата 2 (светъл), разполагат с около 20 минути за самозащита и бързо могат да пострадат от изгаряния. Подходящият слънцезащитен фактор за тях е 20, 30 или повече.

Възрастните със светлокафява кожа, тъмно руса коса, кафяви или сиви очи, са с тип на кожата 3 (светло кафява) и имат време за самозащита от около 30 минути и по-скоро рядко получават изгаряния. Слънцезащитния фактор за тях е 15, 20 или нагоре.

Пълнолетни лица с тъмнокафява кожа, тъмни коси и кафяви очи, се считат за тип на кожата 4 (тъмно кафява) и се радват на 40 минути самозащита и рядко получават изгаряния. За тях слънцезащитният фактор е 10, 15 или повече.

За да може слънцезащитният фактор да се развие, желателно е поне 30 минути преди слънчева баня или излагане на слънце да се разнесете продукта по кожата и то с обем от минимум 3 супени лъжици. Тук не си заслужава да пестите материал и средства. Ако по-често влизате във водата или спортувате, трябва да повторите процедурата. Не забравяйте носа, ушите и темето, ако и там кожата ви се излага на слънце.

Въпреки всички подготовки и грижа, понякога слънчевите изгаряния са неизбежни. Обичайно най-силните оплаквания се появяват между 24 и 36 часа след прекалените слънчеви бани. Кожата е зачервена, боли и се образуват мехури. Децата и хората със светла кожа са особено застрашени.

При изгаряния оказване на първа помощ: компреси с кисело мляко или сметана облекчават страданията. Положителни ефекти създават спрейове и кремове с термална вода и билки, също  и хидратиращи продукти, препоръчвани след изгаряния. Кремовете за рани не са подходящи. При много силни изгаряния и оплаквания като виене на свят, гадене и главоболие задължително се консултирайте с лекар.

Когато сте се намазали обилно със слънцезащитен крем и се излагате на слънце, в редки случаи по кожата ви може да се образуват червени петна, предизвикващи сърбежи. В някои случаи дори се появяват малки възелчета. В този случай дерматолозите говорят за лятно акне. Най-често от него страдат 20 до 40-годишните, жените по-често от мъжете. Експертите предполагат, че части от ултравиолетовото лъчение влизат в реакция с мазнини и емулгатори в козметиката, което предизвиква реакцията на кожата. Охлаждането намалява сърбежа, помагат компреси с кисело мляко и препарати с алое вера. По принцип е желателно да избягвате слънцето, докато кожата ви се успокои. Препоръчително е да тествате слънцезащитните продукти няколко седмици преди почивката на малка част от тялото, за да проследите реакцията на кожата ви. Така все още ще имате достатъчно време да сменяте слънцезащитния артикул, докато попаднете на подходящ за вас.

След дълъг престои на слънце кожата ви има нужда от почивка. За целта първо минете под душа. Почистете кожата си с нежен и щадящ душ гел, за да отстраните остатъците от пясък, сол, пот и слънцезащитни кремове. След внимателното подсушаване, тялото ви ще се радва на разнообразните продукти за след слънце. Обичайно те са с по-течна консистенция и доставят на кожата нужната влага. Алкохолът и ментолът въздействат приятно охлаждащо. Повечето от тези препарати съдържат противовъзпалителни елементи и антиоксиданти. Особено удачна е козметиката с алое вера, хамамелис и лайка. С допълнителна грижа за кожата даряват маслото от жожоба, витамини, алантоин и декспантенол.

Особена внимателни трябва да бъдем с бебетата и децата, когато са изложени на слънце. Липсата на собствена защита при нежната им кожа изисква специално отношение. Оптимални са минералните ултравиолетови филтри. По принцип малките не трябва да стоят дълго на слънце, облеклото им да е с дълги ръкави и задължително да носят шапка на главата, по-възможност с по-широка периферия. Това важи особено за морския бряг и силното слънце през лятото. Не забравяйте редовно да ги намазвате с крем и да ги прибирате по-често на сянка.

За малки и големи почитатели на слънцето важи: избягвайте по-възможност козметиката преди слънчевите бани. Постепенно адаптирайте тялото си към слънцето. Нанесете слънцезащитният продукт поне 30 минути преди баните. Ако спортувате или плувате във водата, след това задължително повторете процедурата. Избягвайте силното обедно слънце между 12 и 16 часа. Ако взимате лекарства, консултирайте се с лекар дали може да се появят странични реакции. Носете леки и ефирни дрехи, не забравяйте да покриете главата. И се наслаждавайте!