fbpx
Categories
Здраве Съвети

За здраве по баира

Не е нужно да е двухилядник за да се възползвате от оздравителните процеси при разходка в планината. Важно е да сте редовни!

Движението в планината дава възможност да се възползвате от перфектната комбинация между физическа активност и наслада от природата. Всеки който замени фотьойла пред телевизора за зелената гора, крачка по крачка ще допринесе съществено за запазване на здравето си, както и за превенция от болестите на цивилизацията. Човешкото тяло извлича ползи по различни начини от разходките в планината. При ходенето се активизира целия двигателен апарат, разположен под кръста, с което се укрепват мускулите на краката. Кости, стави, сухожилия и връзки, както и сърдечно-съдовата система се тонизират. В следствие на натоварването, се стига до повишаване на кръвното налягане и увеличаване на сърдечната честота. Това здравословно покачване допринася за това, високите стойности на кръвното да се нормализират отново. Съдовете и органите се снабдяват по-добре с кръв по време на движение, дори високите стойности на холестерол се повлияват положително при преходи в планината. Чрез увеличеното изгаряне на калории, тези разходки допринасят също така за контрола на телесното тегло. А когато слънцето се усмихва от небето над нас, в тялото ни се ускорява производството на витамин D, който изпълнява важни функции при обмяната на веществата в костите и подсилване на имунната система.

Но с каква интензивност да тренираме, за да се възползваме максимално от оздравителните фактори при преходи в планината? Добър индикатор за това е, колко бързо започваме да се изпотяваме. Започва ли да ни избива пот, това означава, че се натоварваме достатъчно и здравето ни печели. В идеалният случай трябва да се движим по начин, който при изкачване да ни загрее до толкова, че да ни стане топло и пожелаем да свалим връхната си дреха, изреченията при разговор да стават малко по-кратки, дори малко да започнем да се задъхваме. Но важна както винаги и мярката! Ако стигнем върха вир вода и без дъх, а на другия ден ни мъчи мускулна треска, то очевидно сме прекалили.

Децата и юношите най-добре да бъда активни по един час дневно. При здрави възрастни препоръката е физическото натоварване да бъде поне два часа и половина със средна интензивност седмично. От съществено значение е това да се случва редовно. Желателно е седмичното натоварване да бъде разпределено на поне три дни, а не извършено наведнъж – например с тричасов планински преход през уикенда. Редовните физически натоварвания през цялата седмица въздействат превантивно срещу сърдечно-съдови заболявания. Прекаленото движение, концентрирано в един единствен преход, дори може да увеличи риска от сърдечен инфаркт. Ако през зимата сте свели спортните активности до минимум, с началото на сезона на разходките трябва да започнете постепенно с натоварванията. В следствие на дългите почивки, част от кондицията се загубва, мускулите, връзките и сухожилията трябва отново да свикнат с активното движение.

За да можем обаче въобще да ходим в планината, необходимо е да сме все пак до известна степен здрави физически. Невъзможното не става възможно и по баира. Но всичко, което не ни причинява болка на тялото е допустимо. Хронично болните следва предварително да се консултират със своя лекар, за да намерят заедно оптималното решение за разходки на открито с натоварване. Така например при налични оплаквания от сърдечно-съдово естество, леките преходи в планината са възможни и безпроблемни. Важно е да подберете личното си темпо,  да се вслушате в тялото си и да се възнаграждавате с почивки. Съвременните часовници отмерващи  пулса, могат да спомогнат за по-добра ориентация. Така може да наблюдавате сърдечната честота и да напасвате скоростта си на ходене спрямо нея.

Ходенето може да предизвиква засилено изгаряне на калории. За да не се изтощи тялото точно преди да стигнем до върха, хубаво е да го снабдяваме с висококачествени закуски: храна за планината, която бързо доставя енергия, но не натоварва храносмилането. За по-кратки разходки са достатъчни плодове или ядки. Богати на концентрирани хранителни вещества и в същото време много лесни за носене са сушените плодове. При по-дълги преходи за предпочитане са сандвичи от пълнозърнест хляб с кашкавал или сирене. Подходящи към тях са нарязани предварително пръчици от морков, чушка и целина. Приемът на течности се съобразява с продължителността и натоварването на прехода, както и с климатичните условия. Обезводняването се усеща бързо чрез рязкото спадане на кондицията. Поради тази причина по-добре е да вземете със себе се една бутилка минерална вода в повече. Жаждата освен с вода може успешно да утолите с чай без захар или разредени плодови сокове. При по-дълги разходки с натоварване може да набавите нужните минерали и чрез собственоръчно приготвена спортна енергийна напитка. За целта съберете в един съд половин литър прясно изстискан сок от портокали или ябълки, половин литър минерална вода и половин до една чаена лъжица сол.

Направете си списък с багаж за планина. Особено важно е да се подсигурите за евентуални дребни инциденти и травми при преходи. Ето какво не трябва да липсва във вашата екипировка за планина през лятото, а и не само тогава:

 • Превързочни материали: лекопласт с различни ширини, еластични превръзки, стерилни тампони за рани, ръкавици за еднократна употреба
 • Лепенки за лечение на мехури
 • Джобно ножче с ножица
 • Пинсета
 • Дезинфектант за рани
 • Обезболяващ препарат: ибупрофен или парацетамол
 • Крем или гел против леки болки или при безкръвни травми с диклофенак или ибупрофен
 • Охлаждащ, успокояващ сърбежа гел при ужилване от оса или ухапване от насекоми
 • Одеяло, подходящо както при студ така и за защита от прекалено силно слънце
 • Слънцезащитен крем, включително за устните
 • Препарат против насекоми
 • При необходимост спешен антиалергичен комплект
 • Лични медикаменти: хапчета за високо кръвно налягане, антидиабетични лекарства

Движението сред природа се отразява много добре на тялото и в същото време е балсам за душата. Особено в стресови житейски ситуации и фази разходките в планината спомагат да се ограничат негативните настроения и да отвори повече място за приятни усещания. Дори депресии могат да бъдат успешно лекувани чрез редовни турове сред природата. Който открие природата като комфорт за себе си, все по-често ще приготвя раницата си и ще потегля към планината. Любовта към природата е заложена в човека още от раждането му. Но има и хора, които нямат желание да излизат навън: защото не са имали никакви преживявания сред природата или те са били само лоши. Всеки, който като дете на сила е трябвало да изкачва без желание планината с родителите си, като възрастен, разбира се, ще отбягва подобни излети. Именно при децата любовта към природата може успешно да се съчетае с игра. С лупа, бинокъл и собственоръчни избрани щеки от дърво, дори и най-малките могат да се превърнат в покорители на върховете. Игрите покрай пътеката и наблюденията насред живата природа превръщат разходките в планината в истински приключения, за които с удоволствие ще си спомняте отново като пораснали възрастни.