fbpx
Categories
Актуално

Кой е първият автомобил в света?

Животът ни сякаш е немислим без коли, но не винаги е било така

Днес автомобилът се е превърнал в най-важното превозно средство. Само в България към момента на отчет се водят около три милиона леки коли. С други думи,  на всеки втори се пада приблизително един автомобил. А по целия свят според статистиката се движат над един милиард и продължават да се увеличават стремглаво с всеки изминат ден. Но когато по улиците се появява първият автомобил в света, никой дори не си е и мечтал за такова бурно развитие.

Думата автомобил идва от гръцки език и означава нещо, което може да се движи самостоятелно. С други думи, не му е необходим конски впряг, както било обичайно през XIX век. Това става възможно благодарение на двигателя с вътрешно горене, който е изобретен през 1876 година от Николаус Аугуст Ото. Кръстеният на него отомотор е четиритактов и се зарежда с бензин. При него контролирано и постоянно се предизвиква експлозия на горивото. По този начин буталата в цилиндъра се движат нагоре и надолу, в резултат на което машината се задвижва.

Този действително ефикасен агрегат окуражава и инспирира много инженери да разработят превозно средство, което може да се движи с гориво. До този момент е имало немалко опити в тази насока, но всички останали безуспешни. В крайна сметка през 1886 година Карл Бенц успява с разработения от него в Манхайм триколесен модел. Така се ражда първият автомобил в света.

Малко по-късно започват да се появяват и други интересни разработки. Моторизираният файтон на Готлиб Даймлер с четири колела вече подсказва в каква посока ще тръгне развитието на автомобила. За съжаление Даймлер позакъснял с документацията, докато Карл Бенц вече бил регистрирал патента си и за това е признат за откривател на първият автомобил.

Съвсем естествено, първият автомобил и последвалите го модели, се движели доста бавно. Само 16 км/ч били по възможностите на разработката на Карл Бенц. Въпреки това населението първоначално било доста скептично по отношение на новите машини. Все още нямало никакви правила за движение и често се случвали инциденти с неприятни последствия. Докато автомобилите можели да преминат към серийно производство трябвало да мине още доста време – няколко десетилетия. След това обаче автомобилът шеметно покорява целия свят и днес сякаш е невъзможно той да отсъства от нашето ежедневие.

Забавно е, че първоначално автомобилите се рекламирали с аргумента, че изключително много щадят природата. Все пак действително те не засипвали пътищата с конски изпражнения, като колите теглени от коне и магарета. Днес погледа върху колите, както добре знаем, е вече доста по-различен и критичен. Отделяните от автомобилите газове съдържат вредни емисии като въглероден двуокис. Те до голяма степен предизвикват парниковия ефект и също така допринасят за все по-често коментираната промяна на климата.

Автомобилната промишленост осъзнава своята отговорност и вече няколко години сериозно инвестира в нови разработки, които да не вредят на природата. Така например хибридните модели обединяват предимствата на бензиновия отомотор с тези на електродвигател и в крайна сметка отделят по-малко газове. Напоследък на пазара се предлагат и все повече стопроцентови електромобили, като съществуват и немалко разработки на коли, задвижвани с водород или чрез слънчева енергия, добивана от соларни панели. Със сигурност развитието на автомобила няма да спре до тук и вероятно може да продължи вечно. Хората са били силно въодушевени още от първият автомобил в света и ще продължават да му се възхищават.