fbpx
Categories
Актуално

Голямо бъдеще за малка електрическа кола

Свободното пространство в градовете е ограничено, а въглеродните емисии влошават въздуха. Решението може би са компактните електрички?

Докато добре познатите ни конвенционални автомобили с двигатели с вътрешно горене се сблъскват с все повече рестрикции заради вредните си емисии, нови и до скоро непознати марки превземат центровете на градовете с визията си за малка електрическа кола. При това успехът им е окрилен не само заради обществения отпор срещу вредните газове на конкурентите. Голямото им предимство е удобното паркиране, благодарение на компактните размери. Все пак за да стигне човек от точка А до точка Б, не е необходимо да се вози сам в двутонен автомобил с дължина от пет метра.

Едно такова решение за малка електрическа кола е Microlino: дължина 2,5 метра, широчина 1,5 метра и цена около 25.000 лева. Максималният пробег, както и максималната скорост от 90 км/ч са напълно достатъчни. Подобна идея за малка кола са имали още през 50-те години на миналия век инженерите на BMW. С успешния си модел Isetta да правят автомобила достъпен за широките народни маси,но днес малката електрическа кола трябва да ни предпази от рухване на транспортната система. Електрическите мъници намаляват риска от задръствания и се паркират безгрижно.

Любопитно решение по отношение на домуването на малка електрическа кола предлага моделът City Transformer от Израел. Само със задействането на един единствен бутон, 1,40 метра широкото возило става още по прибрано. Позиционираните едно зад друго кресла дават възможност, колелата да се прибират още по-плътно, така че ширината се смалява до един метър.  В този си вид малката електрическа кола е разрешено да се движи вече само с 45, вместо с 90 км/ч, но пък паркирането й определено вече не е абсолютно никакъв проблем. Пък и интелигентното измъкване от задръствания.

Гъвкава е концепцията и на компактния City One, който предлага възможност в багажника да се поставят допълнителни акумулаторни батерии. Те са с размер на пътнически куфар на колела и могат да удължат електрическия пробег на тази малка електрическа кола от 100 на 240 км. Основателят на автомобилния доставчик Magna разработва собствена малка електрическа кола Sarit с пробег от 100 км и максимална скорост от 25 км/ч. Цената се очаква да бъде около 8.000 лева. Подобни смели минималистични идеи е имало, разбира се, също и в миналото. Така например Peel P50 през 60-те години на миналия век. Със своите 137 сантиметра дължина според книгата на рекордите Генис до ден днешен тя остава най-малка кола в света. В последствие доста големи производители са се опитват да доразвият идеята: например Renault с модела си Twizzy, двуместна електричка, която удобно се намества в нишата между малка кола и мотоциклет.

Малка електрическа кола е също и Citroën Ami, която ще видим скоро и като Opel Rocks-e. Със задвижване без емисии, свеж дизайн и ниски цени тези модели са амбицирани да се конкурират с градския транспорт. Идеята е, месечният лизинг да бъде по-изгоден отколкото месечна карта за цялата градска мрежа.

Тенденцията, подобна малка електрическа кола да бъде все по-изгодна, докато класическите компактни автомобили става все по-скъпи, има своята обоснована причина: при относително леките модели изискванията при краш тестове и системите за безопасност са занижени. Но максималната скорост, мощността и теглото са строго ограничени и регламентирани. Това все още отблъсква голяма част от почитателите на конвенционалните автомобили. От друга страна, малка електрическа кола с максимална скорост до 45 км/ч в много държави може да се управлява вече и от младежи навършили 15 години.

Ако погледнем към най-динамично развиващият се автомобилен пазар в света, ще видим, че хитът за електрическа кола в Китай е моделът Mini-EV на компанията SAIC. С пробег от 180 км и цена от около 8.000 лева тази малка електрическа кола в момента се продава два пъти по-добре от Tesla Model Х, която е втора в класацията. Големите предимства на такава малка електрическа кола се виждат най-добре в големия град, където видимо облекчават ежедневието при транспорт на възрастни и болни, доставят пощенски пратки и топла храна. Когато малките електрички започнат да предлагат също и повече комфорт, сигурност и качество на изработка, то те със сигурност ще спечелят още повече почитатели. Не само заради атрактивната си цена.