fbpx
Categories
Здраве

Билки за имунната система

Кои са естествените храни за имунната система? Представяме ви 11 свежи билки, които можете да отглеждате дори сами.

За да подсилим защитните функции на организма си, не е нужно да се тъпчем с разтворими витамини и хранителни добавки. Билките от дълбока древност се използват за защита на имунната система. Те по естествен път и устойчиво поддържат нашето здраве. Най-хубавото е, че повечето от тях можем да засадим у дома.

Ехинацея

Една от предпочитаните храни за имунната система е ехинацея (Echinacea). Родината на растението е Северна Америка, но е вече отдавна известно и отглеждано у нас. Като лечебно средство е било използвано още от индианските племена. Ехинацеята съдържа множество важни за човешкия организъм етерични масла, флавоноиди, полизахаради и витамин С. Всички те активно укрепват имунната ни система и предпазват тялото ни от настинки. Като храна за имунната система ехинацеята може да се използва като тинктура или чай.

Ким

Ким (Carum carvi) се използва не само като подправка, но и като лечебна билка за укрепване на имунната система. Семената на растението насърчават метаболизма, имат антибактериално действие и представляват естествено средство срещу бактерии и гъбички. От векове хората използват ким сред популярните храни за имунната система.

Киселец

Сред популярните храни за имунна система е киселецът (Rumex acetosa). Той съдържа огромно количество витамин С и по този начин успешно  успява да подсили естествените ни противовъзпалителни сили. Киселото растение е също така богато на витамини B1, B2, B6 и E. Може да се приготвя прясно като салата или да се изсуши и залива с гореща вода за прием под формата на чай.

Кориандър

Кориандърът (Coriandrum sativum) на мнозина е добре познат от азиатската кухня. Но знаехте ли, че той расте също и в България и се успешно се прилага като билка за укрепване на имунната система? Растението е много полезно най-вече заради ценните си съставки. Кориандърът съдържа сериозни количества етерични масла, курмарин, фенолна киселина и стероли. Билката има антибактериално действие и всъщност представлява естествен антибиотик. Може да се приема пресен под формата на чай или като извлек под формата на олио и тинктури.

Лайка

За какво се използва лайка? В нашето тяло циркулират бели кръвни телца, които имат задачата да унищожават бактерии, вируси и гъбички, попаднали в организма. Билката лайка (Matricaria chamomilla) съществено подпомага тялото ни да произвежда бели кръвни телца. С други думи чаят от лайка е сред важните храни за имунната ни система. Вълшебно средство за поддържане и активизиране на защитните функции на организма. Инхалациите с лайка освобождават дихателните пътища и облекчават състоянието при настинки.

Магданоз

Гладък или къдрав, магданозът (Petroselinum crispum) е неразделна част от нашата българска кухня. Като представител на групата храни за имунната система растението е богато на витамин С, калций и цинк. Употребата на магданоз не само укрепва имунната ни система, но в същото време има благоприятно въздействие върху бъбреците и пикочния мехур.

Маточина

Една от основните причини за всяка отслабена имунна система е стресът. Какво щастие, че в билковите градини расте лек срещу него. Маточината (Melissa officinalis) е сред важните храни за имунната система. Тя действа успокояващо, помага при страхови неврози и улеснява заспиването. На въпроса, кой е чаят, подсилващ имунната система, без колебание може да отговорим, че това е чаят от маточина.

Мащерка

Хората от векове ценят качествата на мащерката (Thymus vulgaris). Средиземноморската билка е сред най-популярните естествени лечебни средства, прилагани при настинки и заболявания на дихателните пътища. В същото време мащерката е ценен помощник при укрепване на имунната ни система. Растението съдържа сериозно количество етерични масла и цинк. Използва се сушена и течна под формата на олио или тинктура. Ако залеете мащерката с гореща вода, ще получите чудесен чай, укрепващ имунната ви система.

Риган

Антибиотик от природата, който може спокойно да отглеждаме в собствената ни градина или на балкона. Това е билката за имунната система риган или орегано (Origanum vulgare). Италианците не случайно я използват масово при приготовлението на пица и паста. В същото време лечебните качества на ригана като представител на храните  за имунната система съвсем не са за подценяване. Запарен като чай той има антибактериално действие и по естествен път предпазва тялото ни от болести.

Розмарин

Когато говорим за храни за имунната система, задължително трябва да споменем също и богатата на етерични масла, камфор и горчиви субстанции билка розмарин (Rosmarinus officinalis). Под формата на чай, като олио или тинктура растението има антибактериално и противовъзпалително действие. Освен положителното въздействие върху имунната система, розмаринът насърчава метаболизма и кръвообращението.

Салвия

Самото име на лечебната билка салвия (Salvia) подсказва благодатното й действие. Salvare на латински означава лекувам. Широко разпространеното в Средиземноморието, но и в България растение, помага не само при болки в гърлото, но въздейства също положително на имунната защита на нашето тяло. Салвията има допълнително антибактериално и антисептично действие, отличен представител на групата храни за имунната система.

Разбера се, не само билките помагат при укрепването на имунната ни система. Подправките също така имат сериозен принос, тялото ни да е добре подготвено за следващата грипна атака. Сред особено ефективните храни за имунната система са джинджифил (Zingiber officinale), куркума (Curcuma longa), чесън (Allium sativum) и хрян (Armoracia rusticana).