fbpx
Categories
Полезно

Със смях срещу стреса

Усмивките са здравословни, но предизвикването им е тънък занаят. Със сериозни рискове

Как да се справим със стреса? Сън, медитация или спорт – лекари и треньори нямат съмнения, че това са успешни техники за справяне със стреса. Но как стоят нещата с популярния съвет да се смеем за здраве? Научни изследвания показват, че симптомите на стрес намаляват право пропорционално на броя усмивки. Психолози разясняват, че смехът играе ролята на буфер за нашата психика. Поради тази причина, когато се смеем на воля, ще понасяме стресовите ситуации по-леко или дори няма да ги възприемаме като такива. В същото време искрения смях има и чисто физическо измерение: раздвижва мускулите в организма и действа подобно на активна тренировка. Поетият по този начин допълнителен кислород благоприятства обмяната на веществата, хормоналния баланс и кръвното налягане.

Смехът е един от успешните начини за справяне със стреса. А колкото по-малко е стреса, толкова по-концентрирано ще може да мислим, ще имаме по-добри идеи, ще работим по-хармонично в екип. Но при следване на формулата „смях за здраве“ трябва да се внимава. Причината: съществуват различни видове смях.  Подигравателният смях лесно може да засегне други, циничният смях дори е вреден.

Психолозите делят видовете смях на положителен, отрицателен и ехиден. Последният е агресивен, обиждащ други. Границата е тънка. Съзидателните смешки – трудни. Не всеки виц е обиден, но някои хора имат приятен, добронамерен хумор, при други обаче, хуморът е черен. Особено, когато някои е изпаднал в тежка стресова ситуация, смешките бързо могат да се окажат контрапродуктивни. Черният хумор по адрес на началници или фирми в рамките на колектива може да предизвика усмивки, но извън него става опасно.

Чувството за хумор е особен вид талант. Той зависи от различни фактори.  Може би най-важният от тях е възпитанието. Децата, научили се да гледат на нещата от различен ъгъл ще им бъде по-лесно като възрастни. При наличие на социален хумор, които не наранява другите, ще се учи и работи много по-леко.

Ако сте на висока позиция и логично по-уязвими да се превърнете в обект на смешки от страна на подчинените си, експертите съветват да заложите на самоирония. Психолозите казват, че когато колектива не си прави шеги с шефа, това е знак за нещо нередно. Дори е твърде вероятно да цари атмосфера на страх. За това по-добре е ръководителят да поеме инициативата и предизвика искрени усмивки сред хората в екипа си.

Разбира се, не може да очакваме, че с няколко вица лесно ще може да спасим доброто настроение в офиса. Нужна е преди всичко професионална компетенция и положителен пример, за да се превърне началника в уважавана и респектирана фигура. А и ако в ролята на подчинен започнете прекалено много да се усмихвате на шефа – това определено също не е добре. Хора, които постоянно се смеят, с времето няма да бъдат взимани на сериозно от околните.

А пък намръщените, както знаем, винаги ги избягват.