fbpx
Categories
Здраве

Ползи и рискове на лайката

Цветчетата на популярната билка предизвикват различни ефекти, някои опасни

Всички сме чували, че лайката (Chamomilla recutita/Matricaria recutita) е универсален лек. Но за какво се използва лайката? Билката е в състояние да намали коремните болки, да успокои възпалените венци и да лекува раздразненото ни гърло. Може да се използва външно, като и да се прима вътрешно. Ако обаче имате алергия към сложноцветни, по-добре е да се въздържате от лайка.

Като естествено растително лекарство от лайката се използват най-вече цветчетата. Те съдържат етерично масло, в което се откриват ценни вещества като а-бисаболол и матрицин. Също така флавоноиди, като апигенин и кверцетин, но и кумарин. Когато етеричното масло се добива чрез екстракция с водна пара, при процеса се добива веществото хамазулен, което придава на извлека характерния си тъмносин цвят.

Лайка за какво се използва? Изброените вещества в билката, а определено не само те, предизвикват различни ефекти. Могат да намалят силата на възпалителни ефекти в организма, ограничават растежа на бактерии и успокояват напрегнатите мускули в стомашно-чревния тракт. Благодарение на противовъзпалителното си, антибактериално  и успокояващо действие, лайката може да се използва като разтвор за гаргара при възпалени венци и болно гърло в следствие на настинка.

Когато страдате от хрема и кашлица, предизвикани от инфекция, препоръчително е да използвате лайката чрез инхалации. Под формата на солни бани билката е в състояние да намали оплакванията, предизвикани от хемороиди или инфекции в областта на ануса и половите органи. Съществува богат избор на кремове и мехлеми, които използват основно цветчета от лайка. Те са особено ефикасни при предизвикани от бактерии кожни проблеми, например акне.

Чаят от лайка успокоява при наличие на газове и подут корем. Все още не е категорично доказано, че лековитото растение има положителен ефект при синдрома на раздразненото черво или възпалителни процеси в червата. Тук е важно да засегнем и темата  – чай от лайка странични ефекти. По принцип консумацията му не е вредна. При остри болки на ден могат да се изпиват до три чаши. Важно е да не се прекалява със запарването на лайка, тъй като може да отключи реакция на свръхчувствителност от страна на кожата. Възможно е дори прилошаване и повръщане.

Не е изключено взаимодействие с лекарствени средства като ибупрофен или препрати срещу депресия. Бременни, кърмещи и пациенти, приемащи лекарства за разреждане на кръвта задължително трябва да се консултират със своя лекар преди да примат лайка. Особено внимателни трябва да бъдат хора, които страдат от предизвикана от полени алергия. Препоръчва се да започнат да пият чаят от лайка бавно и постепенно за да проследят реакцията на тялото си. Ако организма го приема положително, може да се увеличи количеството, но трябва да се продължи с наблюдението. Все пак чаят не може да замести предписаните от лекаря лекарства.

Когато говорим за чай от лайка ползи и вреди трябва да имаме пред вид още нещо: ако прекалено дълго вдишвате горещите изпарения на билката, лигавиците започват да изсъхват. Поради тази причина специалистите препоръчват три до пет минути престой в горещата вана с готварска сол и лайка. Особено при наличие на алергии, лайката може да провокира дразнене на очите и запушване на носа.

Внимание! Собственоръчно произведените от лайка мехлеми и кремове не трябва да се използват за лечение на очите и областите около тях! Съществува риск понякога в отварите да се развият бактерии, които да предизвикат инфекция на очите. Възможно е дори това да предизвика алергична реакция. Хората, реагиращи алергично към растения от семейството сложноцветни, по-скоро трябва да избягват лайката. Макар рядко, подобни алергични реакция са предизвикват от замърсяващи недопустими подмеси в лицето на други видове лайка.