fbpx
Categories
Здраве

Киви култура

Сочният плод има три пъти повече витамин С от портокалите

Овалното растително яйце е не само вкусно. Кивито съдържа доста скромен брой калории, но за сметка на това много витамини и полезни хранителни вещества. Кивито произхожда от Китай и за това на много езици е наричано китайско бодливо грозде. В началото на миналия век попада в Нова Зеландия, където от 1930-те години започва да се отглежда комерсиално. Едва три десетилетия по-късно плодът е кръстен на националния символ на островната държава, птицата киви, за да се насърчи по този начин износа. Заради характерния си кисело-сладък вкус кивито успява да спечели любовта на потребителите и днес се отглежда все по.често и на все повече места, включително в България.

Какви витамини съдържа кивито? Повече отколкото вероятно предполагате: на 100 грама плод приемате витамин С (80 мг),витамин В2 (0,04 мг), витамин В6 (0,13 мг) и витамин Е (0,5 мг). Плодът киви има и други ползи: фосфор (37 мг), калций (27 мг) и магнезий (17 мг). Впечатляващо е най-вече високото съдържание на витамин С, което е между два и три пъти повече отколкото при лимони, грейпфрути, портокали или чушки. По този начин кивито се отразява много добре на имунната ни система. Консумацията на едва един плод и половина задоволява дневната нужда от 100 мг витамин С при възрастни. Допълнителни киви ползи са все още слабо проучените положителни въздействия върху съня.

Ако кивото е от вашата градина или от био производство може да консумирате плода също и с кафявата му обвивка, която е изключително богата на фибри и Омега 3 мастни киселини. Освен изброените витамини и минерали като желязо, мед и калии зрялото киви съдържа едва 61 калории или 255 килоджаула, 0,5 г мазнини, 15 г въглехидрати, от които 3 г фибри, и 9 г захар. Тъй като плодът освен това има относително високо съдържание на вода, той е идеалната бърза закуска по всяко време на деня. Само за сравнение: 100 г банан съдържат почти двойно повече захар (17,2 г).

Освен това във всяко киви има сериозно количество естествени антиоксиданти. Но на практика за какво е полезно кивито? Благодарение на ограничените си калории, специалистите препоръчват силно да го консумирате, когато се стремите да свалите килограми. Освен това плодът се отразява положително на метаболизма. Два броя киви на ден чувствително намаляват оплакванията от запек и подуване от газове.

И още нещо за естествените антиоксиданти свързани с многото киви ползи. Плодът с латинско название Actinidia deliciosa съдържа молекули, които възпират появата на артериосклероза, сърдечна недостатъчност, тумори, алцхаймер и паркинсон. Всяко киви доставя на тялото ни достатъчно полифеноли, които задържат клетъчната некроза и по този начин ограничават риска от дегенеративни заболявания.

Препоръчително е да се купуват относителни твърди плодове киви. Те са узрели, когато сърцевината започне лесно да подава под натиска на палеца. Обичайно се прерязва в средата, след което се изгребва сърцевината с чаена лъжичка.  

Между другото, екзотичният плод не се използва само като храна. Ценните му съставки са горещо желани и при козметични процедури. В повечето случаи те се комбинират с мед, портокалов сок, бадемово масло и кисело мляко. Киви ползи в случая са противодействията на свободни радикали и на процесите, предизвикващи бръчки.

За студените месеци на годината препоръчваме атрактивна и вкусна салата с много киви ползи. За четирима на трапезата са ви необходими само 4 кивита, 16 ореха, половин лимон и малко зехтин. Да ви е сладко!