fbpx
Categories
Здраве

Към вечна младост

Болест ли е стареенето и кой е най-добрият лек?

Колко дълго ще живея? Ако търсите отговор на този въпрос, най-добре е да измерите вашите теломери. Това са окончанията на хромозомите във всеки човешки геном. Колкото са по-дълги, толкова по-продължителен ще бъде животът ви. За това откритие Елизабет Блекбърн, Карол Грейдър и Джак Шостак през 2009 г. получават Нобеловата награда за медицина. Междувременно е доказано, че теломерите при жените са с 3,5 процента по-дълги, отколкото при мъжете. Констатация, която може би обяснява принципно по-дългата средна статистическа възраст при нежния пол.

Но дали само добрите гени са решаващи за дълголетието, като на Миг Джагър, фронтменът на Rolling Stones, който със 78-годишна възраст подскача на сцената като тийнейджър. Не случайно рок-иконата е символ на неизчерпаема енергия и жизненост. Любопитно е, че баща му е достигнал възраст от 93 години. Но нещата не са толкова елементарни. Проучвания, провеждани с близнаци са установили, че гените се отразяват само до 25 процента върху очакванията за дълъг живот.

Добрата новина е, че можем активно да влияем на процеса. Начинът ни на живот се отразява на теломерите. Добрата клетъчна храна, която поддържа високо ниво на витамин D в организма, подтиска разграждането им. От друга страна, дължината на теломерите се скъсява от психически и оксидативен стрес, прекомерно изливане на адреналин, прекалено високо ниво на LDL-холестерол и възпалителни процеси в тялото. А по-късите теломери съпътстват повишен риск от инсулти, инфаркти и ракови заболявания.

Експертите в областта на човешкото стареене дават следната формула за по-дълъг живот: интелигентна комбинация на естествените предпоставки на човешкото тяло като гени, хранене, движение с бързо напредващия технически прогрес. Технологиите в тази област се развиват особено силно в САЩ, където технологичните милиардери не се уморяват да изливат милиони за вечната младост.

Така например основателят на Amazon Джеф Безос работи върху подмладяването на клетките и клетъчния имунитет. Фирмата му Altos Labs се опира на откритието, че човешките клетки могат да се върнат в ембрионалното си състояние. Основателят на Google, Лари Пейдж, се концентрира върху терапии за избягване на предизвиквани от стареене болести като артериосклероза и алцхаймер. Целта на компанията му Calico Labs е да удължи живота ни с няколко десетилетия. Инвеститорът Питър Тийл с проекта си Unity Technology разработва лекарства, които да атакуват повредени клетки в организма, тъй като са отговорни за процеса на стареене.

Научните усилията в областта на дълголетието може да обединим в седем основни области:

1. Технологии за 65+ (AgeTech)

Технологиите за хора в напреднала възраст имат за цел да гарантират дълъг и самостоятелен живот в собствения дом. Става дума за иновативни дигитални услуги и помощници за хора над 65 години. Интелигентни системи за спешно повикване, електронно следене на жизнените показатели и цифрови решения при терапията. Демографските промени в развитите държави постоянно увеличават търсенето на решения в тази посока.

2. Биопечат (Bioprinting)

Пациенти, нуждаещи се от трансплантация, в повечето случаи се налага да чакат дълго за подходящия орган. Идеята е то проблем да бъде разрешен чрез биопечат, като с помощта на триизмерни принтери да се изграждат органи от човешки клетки. Учени в университета Тел Авив са успели вече да биопринтират сърце с прилежащите му кръвоносни съдове.

3. Клетъчен инженеринг (Cellular Engineering)

Тук става дума за препрограмиране на човешките клетки. Учените анализират тайните на нашия човешки геном и се опитват да го редактират. Този процес се обозначава и като генна хирургия, при която целенасочено се променя нашето ДНК, например с помощта на генната ножица CRISPR-Cas9.

4. Изкуствен интелект (Artificial Intelligence)

Благодарение на свойството си да разкрива матрици, изкуственият интелект вече активно помага в медицинската диагностика, например при разчитането на рентгенови снимки. Но ИИ има и друг потенциал. На основата на лични данни и чрез все по-бързите изчислителни възможности на компютрите, пациентите ще могат да бъдат лекувани все по-прецизно и индивидуално.

5. Крионика (Cryonics)

Консервацията на хора след смъртта с помощта на охлаждане, за да могат да бъдат размразени в бъдеще. Звучи като научна фантастика и в Европа дори е противозаконно. Но в САЩ фондацията Alcor Life Extension вече е замразила близо двеста човека. До момента обаче реанимацията остава неуспешна.

6. Наномедицина (Nanomedicine)

Наночастиците са по-малки от вируси и поради тази причина могат да достигнат чрез кръвта точно там, където например се намира тумор. Така раковите заболявания може да се лекуват много по-ефективно и щадящо.

7. Изследване на стареенето (Senescence Research)

Става въпрос за процеса на стареене на клетките. Само ако разгадаем как той функционира, ние ще може успешно да му противодействаме. Изследванията се концентрират върху теломерите и вещества като спермидин, важен за преживяването на клетките.