fbpx
Categories
Здраве

Клинична лаборатория под казанчето

Тоалетните чинии все по-често включват подгряване, масажни дюзи и сешоари за задните части. Елитни модели дори се грижат за здравния ни статус

Нови поколения тоалетни чинии вероятно ще могат да ни спестят редовните посещения при домашния лекар. Високотехнологични бидета правят тест на урина, регистрират кръвно налягане, мерят температура и тегло на тялото. И всичко това, докато просто се облекчаваме в тоалетната. Вместо да посещаваме болници и клинични лаборатории, може лесно и комфортно да се тестваме в къщи.

Високотехнологичните тоалетни чинии улавят част от урината чрез специално приспособление, което анализира съдържанието на захар и измерва температурата. В същото време фитнес тракер наблюдава кръвното налягане. На цветен екран срещу порцелановата седалка се визуализират резултатите или автоматично се прехвърлят на компютър, от където се изпращат на личния лекар.

Тоалетните, които са в състояние да запаметяват индивидуалните данни на до пет различни потребители, в Япония се предлагат на цени между 6.300 и 9.000 лева. Интелигентните бидета с фитнес гривни и мобилно приложение разполагат със специален софтуер, който не само обработва статистически данни като липсата на белтък в организма или лакмус ph. В същото време необичайното мобилно приложение здраве дава ценни съвети, как да променим ефикасно хранителни и житейски навици.

В Страната на изгряващото слънце, където както техниката, така и хигиената, са на изключително високо ниво и почит, тоалетните от десетилетия стават все по-интелигентни и мега луксозни. Модерното WC оборудване е снабдено с електронни модули за управление, които командват дюзите за вода, вентилацията за топъл въздух и подгряването на капака на тоалетната чиния. В същото време приятен звуков фон цели да заглуши дискретно телесната акустика, предизвиквана от задните ни части.

При някои от моделите, капакът на чинията дори се повдига автоматично, щом отворите вратата на банята. Мъже, които предпочитат да остана прави, само с едно натискане на бутон, могат да отместят нагоре капака на чинията. Конфликтите между съжителстващи мъже и жени се избягват надеждно благодарение на задължителното автоматично почистване на капака и чинията след ползване.

В Европа темата за интелигентната тоалетна също набира популярност. Производителят Duravit предлага в модела си BioTracer компактна лаборатория за банята. Резултатите от лабораторния анализ се изпращат чрез Bluetooth до мобилното приложение на смартфона. Измерват се десет стандартни медицински параметъра като относителното тегло на урината, което ни показва дали сме пили достатъчно течности при тежко физическо натоварване или спорт. Може да тества белтъчините, които пък дават ценна информация за нашето хранене. Ако стойностите са критични, мобилното приложение изпраща предупреждение на потребителя или директно на доктора.

Как функционира лабораторията под казанчето? В основата на бидето, зад пластмасова бленда, се намира блок с множество маркучи. Ако искате да се тествате, подавате съответния сигнал от мобилното си приложение. В основата на тоалетната чиния започва да жужи мотор. Барабан с лента листчета лакмус ph се придвижва леко напред, малък електромотор пробива пластмасовото покритие, след което се открива отвор, който лесно може да бъде уцелен от струята на посетителя в банята.

Малка чашка с урина е достатъчна, за да бъдат извършени замерванията. Благодарение на система от тръбопроводи, урината преминава през лакмус ph към канала за отичане на мръсната вода. Тестът отнема не повече от три минути. Тоалетната чиния работи със същите консумативи, които се използват и в клинични лаборатории. При изчерпване на наличното количество, мобилното приложение здраве може автоматично да поръча нови лакмус хартии.