fbpx
Categories
Актуално

Целофан от горски гъби

Обикновено са там, където пречат. Но мицелите се оказват отлична суровина за мебели, еко кожа, опаковки и алтернативни шницели.

Мухълът в банята или паразитните растения в градината: за повечето от нас появата на всякакъв вид гъбички определено не е удоволствие. В същото време за все повече учени и компании нежеланият гъбен мицел се оказва изключително интересна суровина. Най-вече влакната от мицел от гъби имат потенциал да заместят ценни и най-вече скъпи суровини: например полиестер, кожа и дори говеждо месо.

Съдържащите се в култивирани гъби вещества се оказват със сериозни предимства в сравнение с пластмасата или животинските продукти. Влакната от култивирани гъби не се извличат от нефт, а се отглеждат лесно върху дървени стърготини, корк и други широко разпространени органични отпадъци, с които изобилства в селското стопанство и хранително-вкусовата промишленост

Освен това те растат не само върху органична тор, но и на тъмно. Те се нуждаят само от скромно количество енергия и в същото време отделят относително ограничено количество въглероден диоксид в атмосферата. В края на живота им те могат да се компостират и превърнат отново в органична тор. Перфектен кръговрат почти без отделяне на вредни емисии или отпадъци.

За мнозина може да е изненада, но при тези екологични технологии не се използват гъбите, които познаваме от гората и пазаруваме в супермаркета: особено ценни се оказват влакната, изграждащи заплетените мрежи на коренните им системи, които се намират под повърхността на почвата или под корите на дънерите. Експертите ги наричат гъбен мицел. Към днешна дата във фермите за отглеждане на култивирани гъби този мицел от гъби се оказва неизползван боклук.

При съответната температура и влажност експертите са в състояние да отглеждат само гъбен мицел, без плода, който използваме за приготвяне на храна в кухнята. Така например за производство на ново поколение опаковка, специалистите подготвят пластмасови форми за многократна употреба, посипват ги с хранителни вещества и шпори от гъби. Необходимо е да се изчака около една седмица, докато влакната се развият. След като се изсушат те се превръщат в приличаща на светъл картон стабилно оформена опаковка.

За сега производството на природо-съобразните материали с в пъти по-скъпи от използваната традиционно пластмаса, но с нарастване на количествата подобни опаковки цената постепенно ще започне да пада. Някои фирми вече припознават новата технология като обещаващ доставчик на екологични изолационни материали за строителната промишленост.

От гъбен мицел също така успешно могат да се произвеждат мембранни филтри за индустриалното производство или да служат за суровина, влагана в антибактериални превръзки за рани. Съвсем не е за подценяване и потенциалът на мицела от гъби като заместител на естествена кожа: в момента голямото предизвикателство е да се постигне достатъчно хомогенен материал за получаване на еко кожа.

Стартиращи компании са убедени, че скоро ще могат да предложат първите количества суровина, която ще може да се боядисва и не само да изглежда като кожа, но и да се усеща на допир като такава. Вече са налице първи обувки, чанти и каишки за часовници от изкуствена кожа, произхождаща от гъбен мицел.

В същото време не липсват проекти, които се стремят до извлекат от гъбите материал, който като консистенция и вкус се доближава до животинското месо. В САЩ вече се предлагат филета и пържоли от гъбен мицел, които силно се доближават до пилешкото месо. От използваните традиционно в японската кухня коджи гъби пък се генерира изненадващо близък на вкус до бекон продукт.

Всички ентусиасти обединява идеята, че своеобразните микропротеини са далеч по екологични от оригиналното месо. Щадящите климата заместители на класическата балканска скара отделят 99 процента по-малко въглероден двуокис, изразходват 99 процента по-малко вода и заемат само един процент от обичайните селскостопански площи.

Освен това лекарите и терапевти са категорични, че гъбите за далеч по-полезни за здравето от месото: благодарение на съдържащите се в тях витамини, минерали и липсата на наситени мастни киселини. В същото време отглеждането на вратната пържола от гъбен мицел в иноксов съд отнема не повече от няколко дни.