fbpx
Categories
Здраве Полезно

Шампионът шам фъстък

Той е скрит генератор на енергия: подпомага растежа на мускулите и укрепва имунната ни система

Шам фъстъкът съдържа 25 процента висококачествени растителни белтъци, полезни ненаситени мастни киселини, както и линолова киселина, с което съществено допринася за поддържане нормални нива на холестерола. Освен това някои растителни стерини въздействат за понижаване на холестерола. Има и допълнителни шам фъстък ползи: около 50 грама шам фъстък съдържа калий, колкото голям банан. Калият е от съществено значение при предаването на сигналите по мускулните ни влакна и нервите. Допълнително в ядките са налични сериозни количества хром, мед (Cu), манган, фосфор, магнезий, желязо и цинк, както и витамини В6, Е и К.

Неподлежащите на обработка от организма растителните влакна засищат за дълъг период от време и подпомагат доброто ни храносмилане. Особено растящите отвъд океана сортове шам фъстък доставят на тялото значими количества полезни фитовещества като полифеноли и каротиноиди, например лутеин и зеаксантин. Вторичните растителни компоненти повишават количеството на специализираните имунни клетки и повишават активността на естествените цитотоксични клетки, които защитават организма от вирусни инфекции.

Ядката шам фъстък е удачен източник на растителен протеин и чудесна алтернатива за вегетарианци, вегани и хора, които се стремят да ограничат приема на животински белтък. Около половината от всяка порция шам фъстък са мазнини. За щастие ненаситените са повече от наситени мастни киселини, което допринася за растежа и поддръжката на мускулната маса и костите.

Високото съдържание на мазнини върви ръка за ръка със сериозни шам фъстък калории, от които обаче не се дебелее. Ядките дори са подходящи за включване в диета, въпреки, че на 100 грама се падат цели 602 калории. Къде е уловката? Научни наблюдения доказват, че консумацията на шам фъстък може да се свърже с понижаване нивата на триглицеридите в кръвта. А когато наличието на триглицериди е високо, рискът от затлъстяване се засилва. В същото време полиненаситените мастни киселини в ядките се отразяват положително на сърдечно-съдовата ни система.

Шам фъстък се предлага суров, печен, солен, белен, небелен. Експертите съветват да си купуваме основно небелен, особено когато се опитваме да отслабнем. Усилията да отделим ядливата сърцевина от черупките отнемат време, а така консумираме значително по-осъзнато. В резултат, поемаме по-малко калории, защото даваме шанс на организма ни да изпрати своевременен сигнал, че се е заситил.

Как най-добре да консумираме шам фъстък и какви са специфичните за суров шам фъстък ползи? Диетолозите препоръчват да заложим на суровите ядки, въпреки че наличните калории, протеини, мазнини, въглехидрати и баластни вещества са почти същите, като при печените. При печенето, според специалисти, биха могли да се образуват токсични вещества като акриламид и трансмазнини, което се избягва при сурова употреба без термична обработка. От друга страна, суровите ядки могат да съдържат бактерии, които пък се елиминират именно при печенето, но и в двата случая на практиката рисковете са незначителни.

А виждали ли сте шам фъстък дърво? То може да израсте до 12 метра височина, а корените му да достигнат 15 метра дълбочина.  Растението с латинско название Pistacia vera  живее до 300 години. Съществуват мъжки и женски дръвчета, така че за отглеждането на шам фъстък винаги са необходими поне по едно от всеки пол, като оплождането се извършва от пчелите. Родината на ядките е Близкият Изток, отглеждат се от античността, а тогава хората са вярвали, че са храна запазена единствено и само за царете. В Римската империя шам фъстък се използва за лечебно средство, а днес най-големите производители са САЩ, Иран и Турция. И още нещо важно: Познавачите са убедени, че колкото по-зелени са ядките, толкова по-високо е качеството им.