fbpx
Categories
Feng Shui Здраве

Най-важните азиатски билки

Лечебните растенията играят ключова роля в китайската медицина: някои от тях могат да ни помогнат да живеем по-здравословно и у нас

Традиционната китайска медицина от хилядолетия е на почит в Далечния Изток. Тя се основава на принципа за цялост: човек може да е здрав единствено, когато тялото, духът и душата му се чувстват добре. За да се изгладят смущенията, които се появяват понякога на тези три плоскости, съществена роля играят лечебните растения.

В центъра на китайската медицина стои енергията за живот, наричана Ци или Чи. Тя трябва да може свободно да тече в тялото, за да нямаме оплаквания. Потоците, по-които се движи енергията, се наричат меридиани. Те кореспондират с отделните органи в организма ни. Към всеки орган спадат отделни участъци от тялото, емоции, годишни сезони и елементи. Китайците различават основно пет елемента, от които произлиза всичко и всеки от нас. Те се допълват взаимно и се уравновесяват помежду си.

Във всеки човек петте елемента се намират в индивидуален баланс. Неправилното хранене или пък неблагоприятни природни условия могат да нарушат равновесието им.  Това предизвиква смущения и в най-лошия случай болести. Задачата на лекаря е да възстанови баланса, а здравето ще се възвърне в последствие. Възможностите за връщане на баланса според традиционната китайска медицина могат да бъдат разнородни: акупунктура, масажи, ки гонг упражнения, хранене и лекарства, много от които имат растителен произход.

Много от лечебните билки в китайската медицина са действително екзотични и трудно могат да се намерят в България, ако въобще. Някои от тях дори могат да бъдат опасни, когато се ползват от непосветени любители. Но за щастие има и такива, които лесно могат да се прилагат и в нашето ежедневие.

Сред тях е жизнеутвърждаващата куркума. Стритият на прах корен подобрява храносмилането, отразява се добре на черния дроб и подсилва детоксикацията на организма. Други куркума ползи са свалянето на кръвната захар и противовъзпалителния ефект. В Китай куркумата масово се прилага при ревматизъм. Билката е вече лесно достъпна и в България, лесно се добавя към храни, но за да има лечебен ефект, са необходими по-концентрирани дози. Такива са налични в различни капсули, но приемът задължително трябва да се консултира с лекуващия лекар.

Укрепващия тялото женшен има разностранни предимства. Помага при умора, укрепва сърдечно-съдовата и имунната система, има положително влияние по време на менопаузата. Може да се приема под формата на чай или директно на прах. Дневно се пият две до три чаши.

Листата от гинко билоба насърчават умствената ни дейност. В Китай наричат растението „дърво на хилядолетието“.  Гинко билоба се използва при нарушена концентрация, световъртеж, тинитус и дори деменция, тъй като насърчава кръвообращението най-вече в главата. При леки оплаквания може да помогне чай. Пият се по една-две чаши дневно. При по-тежки случаи, по-добър ефект вероятно ще имат екстракти от аптеката.

Между другото, китайците използват също така растение, което и в Европа успешно се прилага при заболявания на дихателните пътища: бял равнец или хилядолистник. Според китайската медицина той е топъл, лют и горчив.  Чай от бял равнец се пие при остро изразени настинки, придружени от температура. Билката помага и за разхрачване на белия дроб. Запарката трябва да е горчива на вкус, за да има ефект, така че не подслаждайте чая.

В собствената си градина човек би могъл да си отглежда джиаогулан или растението на безсмъртието, както ги наричат в Азия. Съставките му намаляват стреса и увеличават жизнеността, намалява мазните в кръвна и сваля кръвната захар, с което подобрява циркулацията на кръвта в тялото. Листата могат да се ядат сурови или да се използват за чай. Важно е да не се заливат с вряла вода. Пият се две чаши дневно.

Даншен, червеният градински чай или китайски мъдрец, се счита, че мога при сърдечни оплаквания и артрит. Латинското му наименование Salvia miltiorrhiza ни напомня за класическите салвия ползи. Даншенът разрежда кръвта и поради това китайската медицина го използва при проблеми със сърцето. Нови изследвания сочат, че растението съдържа вещества, които могат да прекъснат растежа на тумори. Приема се под формата на чай: максимално две чаши дневно.

В Европа вече успешно се отглежда астрагал, многогодишно бобово растение, една от петдесетте най-важни билки в китайския хербализъм. Популярният също така в Монголия и Кореа корен подсилва имунната система и се прилага най-вече при обща отпадналост. Научни изследвания доказват, че астрагал намалява алергични реакции, най-вече при хора, страдащи от сенна хрема. Приема се под формата на чай с канела и се пие топъл през целия ден.

За нас отдавна не е екзотичен, но все пак съществен за традиционната китайска медицина: зеленият чай. Важно е обаче да го приготвяте като азиатците. Сварявате един литър вода и я оставяте добре да кипне. Изчаквате около пет минути, докато температурата спадне до 80 °С. С водата заливате 3 до 4 чаени лъжици листа и ги оставете за запарка. Листата могат да се залеят отново до два-три пъти. В Китай едва втората запарка се счита за добра, а при много висококачествен чай, дори едва третата.