fbpx
Categories
Здраве Съвети

Списък със задачи

Той вече е символ на динамичното ни ежедневие и ни помага да ограничим стреса

Още преди да се сблъскаме челно с корона вируса, много учени от целия свят говориха за пандемия. Но имаха пред вид нещо друг: разрастващото се до стряскащи мащаби безсъние. При много от социологическите проучвания, проведени на тази тема, едва един процент от участниците заявяват, че сутрин се събуждат свежи и отпочинали. Напрежението в работата и безкрайните възможности от електронни забавления, водят до все по-късното ни лягане вечер. Заспиването отлагаме все по-далеч във времето, а преди организмът ни да успее да се отпусне, в главите ни вече кръжат мисли, които сме успели да отклоним някак през деня. Това обаче е вредно за здравето. Безсънието е следствие на грижи: финансови, страх от загуба на работа, война, болести. В момента имаме от всичко това и то, за огромно съжаление, обилно. Рискът да изпаднем в криза е напълно реален.

Помощ в тази ситуация може да ни даде списък със задачи. Хора, които преди лягане стриктно описват предстоящите си ангажименти, заспиват по-бързо. Това се доказва от експерименти. Несвършената работа ни натоварва повече, отколкото свършената може да ни достави удоволствие. Същите проучвания показват, че няма смисъл да описваме изпълнените задачи. Но предстоящите, писмено фиксирани в списък или бележник, ни лишават от опасенията да ги забравим в динамиката на идния ден. Така заспиваме по-бързо, а сънят ни е по-пълноценен.

При това е напълно достатъчно да ползвате самозалепващи се листчета, а не мобилни телефони. Когато въвеждаме текст в смартфона или в приложение за напомняне, несъзнателно се стараем да бъдем кратки, докато при писането на ръка, още по време на самия процес, мозъкът ни структурира мислите. Освен това самото писане има успокояващо действие и улеснява заспиването. Според психолози, същият ефект се получава и при наличие на сериозни грижи и страх. Не е нужно да започнем да пишем романи, а да се замислим, какво ни притеснява. Щом го запишем, вече сме се изправили срещу проблема. Притеснения от предстояща презентация или тежка финансова ревизия – структурирането на предизвикателствата чрез писане елиминира тревогата в съзнанието ни.

Списък със задачи върху самозалепващи листчета post it ни спестява излишен стрес. Това, което сме отразили върху хартията, може да не се задържи от мозъка. Как точно да изглеждат списъците със задачи, няма особено значение. Спецификата им е индивидуална: за някои изброяването на отделни думи върху листче хартия е напълно достатъчно, други се чувстват по-комфортно, когато детайлно опишат задачите си в бележник.

По-подробните обаче са с предимство, казват учените. Хората, които не само отбелязват задачите, но и пътя за постигането им, се оказват по-продуктивни в работата. Достатъчно е например добавянето на час или дата до предстоящия ангажимент, за да не бъде той безкрайно отлаган във времето. Това също ни помага вечер да заспим по-лесно.

Лекари съветват да изготвяме списъка със задачи за следващия ден по-рано, а не непосредствено преди лягане. Бележките и моливите нямат място в спалнята. В противен случай рискуваме да пренесем служебния стрес в покоите си. Ако се научите да изготвяте списъците редовно един или половин час преди лягане, ще помогнете на тялото си допълнително. Защото то предпочита повторяемостта. Ако всеки път лягаме по различно време, започваме да се будим по-често, а сънят ни вече не е така пълноценен.