fbpx
Categories
Здраве

Болезнени кристали

Хранителният режим с по-малко пурини ви връща към комфорта

От хилядолетия хората страдат от подагра. Още в древния Египет заболяването е описано преди 5.000 години. А гръцкият лекар Хипократ установява, че мъжете по-често страдат от пристъп на подагра, докато жените донякъде ги догонват след менопаузата. В миналото се е считало, че става дума за заболяване на богатите и на кралете, защото само те можели да си позволят консумацията на месо. Подобно становище се подкрепя от известни пациенти като Карл V и Филип II, Рубенс, Гьоте или Бисмарк.

Подаграта се появява при повишена пикочна киселина. Тя се образува в следствие на разграждане на пурини. Тези елементи на генетичния материал се срещат във висока концентрация при храни от животински произход, най-вече в месото. Ако изядете една пържола, след това със сигурност ще имате повишено ниво на пикочна киселина в кръвта. Обикновено тялото изхвърля наличната пикочна киселина през бъбреците. При прекалено висока концентрация на пикочна киселина обаче се образуват кристали пикочна киселина, които се отлагат в ставите и сухожилията.

Кристалите пикочна киселина са причинителите на заболяването. Те се атакуват от клетки на имунната система, които измират при процеса. В следствие на причинената смърт на клетките  се отделят възпалителни вещества, които водят до съответната реакция на организма или т. нар. пристъп на подагра. Най-често от това са засегнати долните крайници: пръстите на краката, глезените и колената, по-рядко ръцете и хрущялите на ушите.

Ако имате предразположение към подагра, избягвайте храни съдържащи пурини: месо, определени риби и бобови растения, бира и сладки газирани напитки. Пурините от бирената мая повишават производството на пикочна киселина. Също и алкохолът, който както и подсладителите от плодова захар, възпрепятстват изхвърлянето на пикочната киселина чрез бъбреците.

Понякога подаграта може да е придобита наследствено, макар конкретното влияние на човешките гени да не е все още окончателно изяснено. Сигурно е обаче, че и в този случай лечението не е различно, а именно – пикочна киселина диета. Така например препоръчителни са кисели млека и извара, яйца, краставици и картофи, които на 100 грама съдържат съответно 5, 7 и 16 мг пурини. В същото време избягвайте сардини в олио с 480 и пуешки гърди със 150 мг пурини на 100 грама. Вече споменатата бира, но и сушените плодове могат да провокират пристъп на подагра независимо от съдържанието си на пурини.