fbpx
Categories
Feng Shui

Как да привлечем щастието?

Приемем ли въздействието на фактора щастие, може успешно да го предизвикаме.

Когато стане дума за силата на случайността, често сe цитира откриването на пеницилина, първият антибиотик: английският лекар Александър Флеминг през септември 1928 година една вечер просто забравил да покрие съдинките със своите бактериални култури с обичайния похлупак. Когато на сутринта пристигнал в лабораторията, в чашките се бил появил мухъл. А той бил причина за смъртта на бактериите. Каква щастлива случайност!

Но има и друг прочит на известната история: ако Флеминг просто се бе ядосал и изхвърлил мухлясалите чашки, едно от най-ефектните лекарства в историята на човечеството би се озовало в боклука. Но дарбата на английския лекар, да обърне случайността в своя полза, днес се възприема от науката като основна предпоставка за успешен живот и бизнес.   

Какво е щастието? В нашия живот ние ежедневно сме заобиколени от случайности. Някой си намира работа, защото помага на позната да се пренесе в нова жилище, а тя споменава, че в нейната фирма в момента търсят хора с неговата квалификация. Основателка на стартираща компания чака на опашка за кафе и се заговаря с господина зад нея, а той се оказва важен фактор в международна инвестиционна компания, която има интерес да подкрепи проекта й.

Подобни случаи нямат нищо общо с ритуали за късмет. В науката ги наричат „скучни случайност“ – нещо което се случва, но може и да не се случи. Съществуват все повече учени, които са убедени, че има как да привлечем щастието. Значението на подобни ситуации отдавна се фаворизира като „щастлива случайност“. Но няма смисъл да чакаме пасивно да ни се случат подобни случки, подобно на точните числа в лотарията. Трябва да се научим да предизвикваме творчески случайности и да направим неочакваното значимо за нас.

Именно такъв начин на мислене притежават лаборантите в химическата и фармацевтичната промишленост. Там ежедневно и систематично се комбинират конкретните вещества, получават се хиляди субстанции и непрестанно се анализира, дали има нещо използваемо в тях. Тук много важна е настройката на ума, а именно че във всяка една случайност може да се крие някакъв шанс.

Същият подход би трябвало да използваме в живота и кариерата си. Трябва да приемем, че и преди случайностите са играли важна роля в биографията ни и – разбира се – ще продължат да го правят. Трябва да преодолеем насложеното от възпитание и образование чувство, че всичко, което не е планирано, предизвиква у нас страх или поне дискомфорт. Когато истински възприемем, че не всичко подлежи на планиране и подготовка, имаме възможност да интерпретираме в наша полза непредвидимото. За тази цел се препоръчва да водим дневник, в който да си записваме, къде и кога някоя случайност е изиграла важна роля за нас.

Така постепенно разбираме, че винаги можем да свържем отделните точки, които на пръв поглед нямат нищо общо. Както мухълът, в който се таял лекарство. Това работи не само в ретроспекция, но и в настоящето. Именно това направили при производителя на домакинска техника Haier съвсем съзнателно, когато разбрали, че все по-често в селското стопанство използват пералните им за да мият картофи. Вместо да обясняват, че това съвсем не е предназначението на уредите, те ги модифицирали специално са измиването на зеленчуци и така стигнали нова група от клиенти.

Тънкостта е през цялото време да не губим фокуса върху основната ни цел и да не преекспониране ролята на всяка една случайност. Трябва да се научим да се ориентираме правилно, а не да търсим следи от извънземен разум във филията, намазана с лютеница.

Следващата крачка към щастлив живот е провокирането на случайности. За целта по време на разговори трябва да се стараем да предлагаме повече и разнообразни теми за обсъждане. Така например при първа среща с непознат, не само да споделяме работата и професията си, но също хобита и любими занимания в свободното време. Човек няма как да предвиди коя рибка ще захапе кукичката, а колкото повече стръв разпръснем във водата, толкова се увеличава шанса уловът ни да бъде по-богат.

В резюме може да кажем, че съществува съвсем конкретен тип характер, който най-добре усеща как да привлечем щастието: комуникативен, екстровертен, отворен към новото и непознатото. Научните изследвания го потвърждават: хората късметлии се усмихват по-често, търсят зрителен контакт и се възприемат като по-привлекателни от околните. Оказва се, не са никак сложни работещите ритуали за късмет.