fbpx
Categories
Актуално

Нови застраховки за електромобили

Производители на алтернативни задвижвания предлагат собствена полица

Преди две години Илън Мъск обяви създаването на нова голяма застрахователна агенция, която да гарантира на клиентите си честни и коректни застрахователни премии, основани на реалното им пътно поведение. Възможност за това давали данните, които коли на бъдещето и най-вече автономни автомобили събират и съхраняват в облака. Експерти са убедени, че много скоро този нов тип застраховки за кола могат да представляват до 40 процента от бизнеса на Tesla с превозни средства. Ще могат ли обаче автомобилните производители да се преборят с гигантските традиционни застрахователни компании?

Не е тайна, че съвестните и внимателни водачи плащат прекалено много за своята застрахователна полица. Идеята е това най-сетне да се промени с новите застраховки от Tesla. Според компанията така полиците могат да излязат между 20 и 30 процента по-евтини, благодарение на генерираните от полуавтономни и автономни автомобили данни за пътното поведение на шофьора. Начинът на изчисление предвижда също и оценка на водача по точкова система, която отчита намесата на асистиращи системи, прекалено резки ускорения, висока скорост в завои и внезапни спирания. При старателно шофиране всяка една застрахователна полица би била по-изгодна от днес.

Друг сериозен производител на електрически автомобил в САЩ, компанията Rivian, също предлага собствени застраховки. Индивидуалната застраховка за кола се ръководи от вградения във всеки модел автопилот с висока степен на автономност. Ако в периода на договора автоматичната система се използва по-често, шофьорът ползва отстъпки от цената на новата застрахователна полица през следващата година.

Когато изчисляват застрахователна полица, актюерите взимат пред вид историята на застрахования, статистиката със злополуки на конкретния модел автомобил и свързаните с това разходи за ремонти. За собствениците на нови електрически автомобили като  Nissan Leaf или BMW i3 това бе свързано с относително висока застрахователна полица в сравнение с наложените вече на пазара модели. Причината: застрахователите не разполагаха с прогнози за вероятността от произшествия и разходите за поправки. В резултат, цената на такава застрахователна полица бе по-висока. Ситуацията провокира производители като Rivian и Tesla да навлязат на застрахователния пазар, използвайки достъпа си до данни от автомобила в реално време.

Към момента по пътищата все още се движат относително малко (полу) автономни автомобили, но използваните в тях асистиращи системи навлизат все по-масово и бързо. Така например Mercedes като първи производител в света вече разполага с разрешение да продава автомобили, при които до скорост от 60 км/ч компютърът може изцяло да поеме управлението. Други марки предлагат актуализация на функционалностите на пътния си асистент чрез ъпдейти тип Over The Air за вече продадени автомобили.

Днес застрахователна премие все още се основа предимно на опита и пътното поведение на водача във времето. В бъдеще обаче все повече ще се взима предвид безопасността и честото използване на автопилот. Оценката на появил се нов модел на пазара вече няма да отнема между четири и осем години, а ще може да се отчита месечно Over The Air от актуалните данни на автомобила. Със собствения си софтуер за обработка на информацията, производителите разполагат определено със сериозно предимство спрямо класическите застрахователи.

Автомобилният пазар постоянно се променя, а клиентите очакват все повече услуги и улеснения, свързани със съвременната ни мобилност. Автомобилът все по-рядко се придобива като собственост, а се ползва под наем, често по-формата на абонамент. Все повече производители интегрират в офертите си пакети за поддръжка, сервиз и гаранция. Като следваща стъпка вероятно масово ще бъдат включени и новите видове застраховки. Особено разрастващата се популярност на споделени услуги с автомобили налагат повече гъвкаво имплементиране на застраховките в предлаганите пакети.

Прогнозите сочат, че до 2035 около 40 процента от ново произведените автомобили ще са с алтернативно електрическо или водородно задвижване. Този тип коли на бъдещето се нуждаят от по-малко поддръжка и по-редки поправки. Във финансово изражение това означава около 85 процента ограничени обороти за производителя при следпродажбения сервиз. Производителите на изцяло електрически автомобили като Tesla и Rivian вече са засегнати от тази тенденция и се опитват да компенсират ограничените приходи от афтърмаркета със собствени, индивидуализирани варианти на коректна застрахователна полица. По този начин те също ограничават възможностите други застрахователи при евентуална злополука да организират монтажа с нефирмени и по-изгодни резервни части в независими сервизи.

В същото време, събраните данни от поведението на шофьора могат да се използват за интелигентни маркетингови акции свързани с поддръжката: колкото по-спортно се движи даден собственик, толкова по-често му се налага да посещава сервиза. Съответните оферти и промоции могат удобно и атрактивно да се визуализират на дисплея в неговия автомобил докато е зад волана.