fbpx
Categories
Актуално

Истински чист въздух

Ултравиолетовата светлина убива бактериите, но безопасна ли е за хората?

Възможно ли е успешното противодействие на Ковид без ваксини, маски и локдауни? Надеждите на учените са в ултравиолетово лъчение с изключително къси вълни. Те са част от естествения електромагнетичен спектър, който се излъчва от слънцето. За разлика от други подобни УВ лъчи, те обаче изцяло се абсорбират от атмосферата. Поради тази причина, наречената UVC ултравиолетова светлина на земята се съдържа само в естествени източници и до сега се използват основно за дезинфекция в химически лаборатории.

Ултравиолетови лампи с UVC действат смъртоносно на бактерии, гъбички, вируси на грип и шарка. Богатото на енергия на лъчение унищожава не само протеините им, но и генетичната информация. От десетилетия повърхности, помещения, вентилационни системи и питейна вода се почистват с ултравиолетови лампи за дезинфекция.

Следващата крачка на учените е използването на UVC лъчите с определена дължина в непосредствена близост до човека за борба с корона вирусите, с което да се избегнат бъдещи пандемии. За целта специално създадени ултравиолетови лампи против вируси трябва да унищожават зловредните причинители в детски градини и ресторанти, транспортни средства и гари, в стадиони, офиси и магазини – въобще, навсякъде, където се събират много хора. Идеята е UVC светлината да провежда ефикасна дезинфекция на въздуха, който дишаме. По-този начин би се елиминирал риска от всякакви летящи причинители на болести.

Спорно все още остава влиянието на UVC върху човешкото тяло. Лъчите тип UVA и най-вече UVB повреждат човешкото ДНК и причиняват рак на кожата. Поради тази причина дерматолози ни препоръчват да се мажем със слънцезащитен крем и да избягваме посещения в солариум. UVC също могат да причинят изгаряния на кожата и да повредят роговицата на очите. Дискусията на учените се фокусира върху конкретната дължина на UVC вълните, защото те са от съществено значение за въздействието им върху човешкия организъм.

На пазара отдавна се предлагат ултравиолетови лампи за дезинфекция с по-евтината за производство UVC светлина с дължина 254 нанометра. При тези уреди, лъчението е защитено и не напуска корпуса на лампата. УВ лъчи не излизат навън, което вероятно ограничава и ефективността на почистване на въздуха и извършва дезинфекция само на частта, която преминават през уреда. Съществуват и отворен тип лампи, но експертните мнения за тях са разнопосочни.

Дискусията продължава, но сигурно е, че в следствие на пандемията, обществата ще развият нов подход по темата за качеството на въздуха. Подобно на огнищата на холера, разраснали се през XIX век и довели огромен напредък при преработката и почистването на питейна вода за домакинствата, днес редуцираният от към рискове въздух за дишане е във фокуса на учени, фирми и институции.