fbpx
Categories
Здраве

Безалкохолна бира и здраве

Светла, тъмна, ечемична: какво съдържа безалкохолна бира? Полезна ли е или просто модерна?

Кехлибарената течност освежава. Независимо дали с или без алкохол, тя съдържа по-малко захар, отколкото класическа безалкохолна напитка, например лимонада. Много хора обичат приятно горчивия вкус на хмела, но предпочитат да се въздържат от алкохола в традиционната бира. При появата си безалкохолната бира беше доста по-безвкусна от днешната.

Как се прави безалкохолна бира? Също като обичайната: от вода, малц, хмел и мая. Комбинацията от съставки зависи от начина на производство. Понякога алкохолът, който привнася ароматите в бирата, се отделя в следствие на филтрацията. В други случаи ферментацията се прекъсва, така че съдържанието на алкохол да се задържи под 0,5 процента. Чрез разнообразни технологии, пивоварите се стараят по възможност да съхранят всички ароматни вещества и само да отделят алкохола.

Специалистите говорят за следните видове безалкохолна бира. При дестилационния подход, пивоварните с малки изключения произвеждат бирата класически, за да създадат традиционните вещества, носещи аромата. След това бирата се загрява, а алкохола се изпарява. Подобно на обратната осмоза или диализата, алкохолът може да бъде филтриран и с помощта на мембрани. Третата опция е изначално да се предотврати образуването на алкохол. За целта температурата предварително се сваля, с което се прекъсва ферментацията.

Интересно е, че при всички изброени видове безалкохолна бира, все пак продължава да важи германския закон за чистота на бирата. Допустими са до 0,5 процента съдържание на алкохол, за да се счита бирата за безалкохолна. Това правило е взаимствано от други напитки, тъй като за бирата до момента няма конкретна регулация. Производителите избягват да отстранят изцяло алкохола, за да запазят максимално вкуса и аромата на традиционната бира. Колкото по-високо е съдържанието на алкохол, толкова по-добре се възприема от клиентите. При абсолютно безалкохолната бира, съдържанието вече трябва да е 0,0 процента, но тя не се харесва особено на потребителите.

Макар и безалкохолна, бирата продължава да съдържа захар и диабетиците следва да внимават с нея. Същото важи и за хората с непоносимост към глутен, заради зърнените култури в нея. Страдащите от подагра също трябва да се въздържат, тъй като разграждането на пурините в традиционната и в безалкохолната бира, отделя вредната за тях пикочна киселина. Независимо от изброените предупреждения, бирата с и без алкохол е богата та минерали, витамини, антиоксиданти и протеини. С други думи определено не е вредна за организма по принцип.

Ако си задавате въпрос за калориите: миксираните студени напитки с бира като например популярния и в България напоследък радлер, обикновено съдържат захар и въглехидрати, докато ако от бирата само е извлечен алкохол, енергийната стойност вече е доста по-ниска. С или без алкохол, бирата съдържа малц, който чрез маята доставя на организма много витамин В: основно В2 и В6, но също и пантенолова киселина и ниацин, които са съществени за обмяната на веществата. Освен това, в бирата има магнезий и калий, но количеството не е съществено и не се отразява на електролитния статус в кръвта, независимо дали пиете традиционна или безалкохолна бира.

Разбира се, бирата без алкохол е по-полезна за здравето. Консумацията на големи количества традиционна бира вреди на организма. В малки количества безалкохолната бира не създава проблеми. Освен това тя има изотонично действие, тоест осмотично й налягане е близко до това на кръвта, заради което е подходяща за утоляване на жаждата. По-честия повик до тоалетната при консумация на бира е свързан най-вече с видовете хмел. Когато обаче бирата е с алкохол, заради хипертоничното й въздействие, организма по-бързо я отделя: съответно по-често ходите по малка нужда, а оставате жадни.