fbpx
Categories
Feng Shui

Защо не се харесваме на снимки?

Всички предпочитаме огледалото пред фотографиите

Отпуската беше чудесна, снимките всъщност също са ни се получили, но някак не се харесваме истински на тях: прическата, изражението на лицето, коремчето… Причината може да се крие в неумението на фотографа или просто в огледалния образ. За разлика от снимките, огледалото ни показва нереално обърнат образ. Именно тази огедална визия обаче, ние познаваме най-добре. Все пак всеки ден мием зъби, решим коса, гримираме се или се бръснем пред огледалото.

Фотографията ни визуализира от една съвсем друга страна, която в ежедневието почти никога не виждаме. А това е страната, която всички други хора познават и свързват с нас. Ако лицето ни беше сто процента симетрично, това нямаше да бъде никакъв проблем. Тогава нямаше да има значение дали се гледаме в огледалото или на снимка. Но реалността е друга. На лице са цяла поредица от малки и големи неравномерности. Асиметрични прически, лунички, белези… Заслужава си да разгледате поотделно огледалния образ на лявата и дясната половина на лицето си.

От гледна точка на психологията, хората възприемат познатото за по-приятно и симпатично. По отношение на ваканционните снимки това означава, че логично няма как да ни допадат, след като ни представят непозната визия от самите нас. Любопитно е, че същото важи и в обратния ред: роднини и приятели, които не са ни виждали в огледалото, ни харесват повече на фотографии. Поне така е било до появата на модерния цифров фотоапарат и популярните приложения за обработване на снимки. Благодарение на цифровата фотография днес всички вече доста добре сме запознати със собствения си образ, дори често може да забележим употребата на приложение за разкрасяване на снимки.

Докато в ерата на аналоговата фотография снимки се правеха само при специални поводи, днес се фотографираме навсякъде и по всяко време, а с това разполагаме и с немалко портретни снимки, така наречените селфита. Според проучвания в различни държави, повече от две трети от ползвателите на смартфони си правят автопортрети. Колкото потребителите са по-млади, толкова по често използват дигиталните филтри за снимки.

И въпреки високотехнологичното време и насищането със снимки, ние продължаваме често да не се харесваме на фотографии: подпухнали очи, пъпки, зацапвания по кожата, разредена коса или дори плешиви участъци. Колкото повече се взираме, толкова повече кусури откриваме. Нерядко не помага дори прилагането на приложения за ефектен ретуш на снимки. Прецизните обективи на цифровите фотоапарати са безпощадни.

Не помага особено дори засилването на контраста или автоматичното фокусиране, които повечето днешни камери активират автоматично без да ни питат. Експертите съветват, да включвате режима за портретни снимки, стига да разполагате с такъв. Немалко цифрови апарати изкривят характерни черти на лицето и най-вече увеличават размера на носа. Ако не използвате ултраширокоъгълния обектив на телефона и щракнете в позиция, максимално отдалечена с изцяло протегната ръка, обикновено резултатът е по-добър. Още по-ефектно става, ако добре познавате фотогеничните предимства на тялото си и придобиете базови познания в изкуството да позирате. Така може би най-накрай ще се приберете със снимки от отпуската, на които вече истински да се харесате.