fbpx
Categories
Съвети

Сърчице за колегите

Емотиконите улеснява ежедневната бизнес комуникация, но предизвикат и недоразумения

Ярко червени сърчица, намигащи лица, ококорени очи, изправени палци: след месеците прекарани заради пандемията извън офиса, дигиталната комуникация, в това число всякаква електрона поща разменяна с колегите и шефовете, днес включва все повече графични елементи, включително емотикони. В чатове и електронни писма те трябва да ни помагат да изразяваме емоции, желания или забележки, като по този начин заменим, доколкото това е възможно, поне част от мимиката и жестовете, характерни за човешкия  език на тялото. Докато в естествения им вид става дума за нормално поведение, използването на емотикони изисква особено внимание, за да не наруши правилата на възприетия бизнес етикет.

Научни изследвания с основание обръщат внимание на факта, че използването на емотикони и картинки в електронна поща и чатове създават впечатлението, че изпращащият ги е по-малко убедителен и влиятелен. Експериментите доказват, че хората, които са в състояние да се изразяват достатъчно добре с думи и не използват възможностите на невербална комуникация като емотикони, се възприемат от околните като по самостоятелни и властни. Визуалните послания често се възприемат като зов за повече социални близост, например популярните емотикони Фейсбук. Според психолозите, по-малко властните хора се стремят към повече социална близост, отколкото е случая при влиятелните им съграждани.

Възниква въпроса, дали хората, които държат да бъдат възприемани като властни, е по-добре да избягват употребата на емотикони? Социолозите са на мнение, че това съвсем не е задължително: използването на емотикони от ръководители на екипи не ги прави автоматично по-слабо респектирани. По-скоро подчинените им ги възприемат като по-близки. Тъй като компютърен чат няма как да се види позицията на тялото и мимиката на разговарящите, емотиконите могат удачно да пренесат тази информация.

Разбира се съществуват и рискове. Така например при наличието на толкова много разнородни видове емотикони, лесно могат да се получат недоразумения. Не забравяйте, че далеч не всички хора са запознати със значението на тези пъстри графични символи. Спазвайте златното правило, според което всякакъв вид електронна поща има бизнес етикет. В дигиталната вселена също се прави разлика между приятелска раздумка с колеги и официални разговори с ръководството. При сериозни теми и сложни дискусии няма резон да се използват емотикони.

Особено в големи структури е обичайно да се спазва определена дистанция. Важно е в колко близки отношения се намират сътрудниците и през каква медия разговарят: консервативна електронна поща или месинджър услуги като от Microsoft Teams? Освен това употребата на емотикони е също така въпрос на възраст. Далеч не всички поколения, участващи в трудовия процес, са израснали в компанията на чатове, форуми и емотикони. Те определено не боравят така леко с графичните символи като по-младите им колеги. Все пак масовата им употреба успя да навлезе паралелно с нарастващото използвани на смартфони. В крайна сметка всеки случай е индивидуален и изисква преценка. Оценката на всеки коментар остава в ръцете на получателя. Той трябва да бъде в състояние да разпознае еднозначно, дали съобщението ви трябва да бъде възприето сериозно или просто като закачка.