fbpx
Categories
Здраве

Авокадо топи шкембето

Зелената супер храна е вкусна и истински жокер при диети

Една ябълка на ден държи лекаря далеч от мен, едно авокадо на ден стопява мазнините като дзен. Проучване на Университета в американския щат Илинойс установи, че при дами, приемали три месеца по едно авокадо на ден с обичайната си храна, висцералната мастна тъкан в областта на корема значително е намаляла. Именно тази, дълбоко загнездена и трудна за отстраняване мазнина, не само не изглежда атрактивно, но в същото време се свързва с повишен риск от сърдечен инфаркт и диабет. За съжаление с приема на авокадо не се отслабва автоматично, но екзотичният плод спомага, постъпващата мазнината в тялото ни да се складира на по-безопасни места.  

Въпреки, че авокадото изглежда като зеленчук, то всъщност е зърнест плод. Расте върху многогодишно дърво, което принадлежи към семейство лаврови. От ботаническа гледна точка, авокадото действително е по-скоро плод. Естественият му произход идва от влажните тропически гори на Южна Америка. Днес Мексико е основният производител, пред Доминиканската република, Колумбия, Перу и Индонезия.

За какво е полезно авокадото? Авокадото е особено популярно сред хората, които не ядат животински храни, защото предлага голям брой важни хранителни вещества в концентрирана форма и може да бъде здравословна алтернатива на маслото или сиренето, например върху хляб. Леко ореховият маслен вкус е особено характерен. Авокадото е не само здравословен деликатес приеман самостоятелно, но и в съчетание с пиле или риба.

Плодът има добра репутация, но какви са истинските авокадо ползи? Осигуряват фолиева киселина, витамин K, витамини D, B6 и E, както и калий и калций, наред с много други елементи. Освен това спада към предпочитаните храни, богати на мазнини, най-вече ненаситени мастни киселини. Въпреки високото си съдържание на мазнини от 12,5 грама на 100 грама, е здравословен. Именно мазнините са причината, авокадото да има цели 138 калории на 100 грама. Мастните киселини съставляват около три четвърти от калориите, от които ненаситените мастни киселини като Омега-3 съставляват по-голямата част. Те по-лесно се усвояват и използват от организма, като играят важна роля в изграждането и защитата на клетките, имат положителен ефект върху нивата на холестерола и могат да намалят риска от сърдечно-съдови заболявания.

Авокадото има също противовъзпалителен ефект и спомага за предотвратяване развитието на възпалителни заболявания като артрит. Каротеноидите, които съдържа, особено мастноразтворимият растителен пигмент лутеин, предпазват ретината от прекомерно излагане на светлина. Високото съдържание на фибри до 2 грама на 100 грама също е полезно за храносмилането.

На пръв поглед няма логика в диета с авокадо – заради високото съдържание на мазнини. Но отслабването или напълняването не зависи от това колко авокадо ядем. Ключът е в балансираната и здравословна диета с голяма част непреработени храни с високо съдържание на фибри. Ако се стремите да отслабнете, калорийният дефицит е от решаващо значение. Като замените нездравословните източници на мазнини с например с авокадо, лесно можете да намалите калориите. Авокадото само по себе си не ви прави дебели, а общият брой калории, приети с храната.

Съществува огромно разнообразие от здравословни рецепти с авокадо, така че скуката и монотонността с този екзотичен плод не настъпват толкова бързо. Използвайте авокадо в омлети за закуска, в сандвичи на обяд, като гуакамоле за съпътстващ сос или го комбинирайте с морски дарове за вечеря. Добрата комбинация с протеини винаги е оптимална, тъй като самото авокадо съдържа не повече от 7 грама на 100 гр. Добавянето на здравословен източник на протеин помага на тялото да изгради най-добре мускулите – а те от своя страна изгарят калории и увеличават основния метаболизъм на тялото. Друг плюс: сместа от мазнини и протеини ви държи сити за по-дълго време.