fbpx
Categories
Здраве

Мускули под контрол

Адекватно дишане и концентрация върху средата на тялото за стабилност и правилна стойка

Пилатесът определено не е нов. Американецът от германски произход Джоузеф Пилатес (1880 – 1967) разработва тази специална двигателна терапия за цялото тяло преди повече от 70 години. Като културист и цирков артист, той първоначално нарича тренировъчната си техника Contrology. Мускулите трябвало да се контролират отвътре, като се управляват с помощта на ума. Най-вече балерини и балетисти в САЩ се възползват от изключително балансираното обучение през 60-ге години на миналия век. Днес обучението по пилатес включва около 500 различни модела на движение. „След десет сесии се чувстваш по-добре, след двадесет изглеждаш по-добре, след тридесет имаш изцяло ново тяло“, твърди самият създател Пилатес.

Въпреки че за съжаление не съществува тренировка, която да ни извае чисто ново и безукорно тяло, почитателите на пилатес твърдят, че тренировките помагат на настоящите ни тела по различни начини, укрепвайки основните мускули около гръбначния ни стълб. Но какво е пилатес? Спортът за първи път спечели широко внимание в края на 90-те години на миналия век, когато звезди като Мадона и Ума Търман заговориха за пилатес ползи, а любители на аеробика започнаха да търсят активности с по-щадящо въздействие.

След това интересът към пилатес упражнения сякаш започна да спада. В Америка дори заговориха за пилатес апокалипсис, заради бума на фитнес студия и тренировъчни лагери. В следствие на пандемията обаче, приоритетите на много хора се промениха: интензивните тренировки с акцент върху изгаряне на калории бяха изместени от активности, насърчаващи връзката между ума и тялото.

Пилатес се тренира най-често върху постелка или на стол и включва редица упражнения за сила и гъвкавост, които се срещат в други видове спорт. Но съществуват няколко елемента, които правят пилатес уникален. На първо място съсредоточаването върху дишането и изграждането на връзка между ума и тялото. Треньорите обръщат специално внимание всички движения да се изпълняват прецизно. Упражненията се повтарят групирани серии, като така стратегически работят върху заздравяването на мускулите, без да ги изтощават.

Немалко пилатес упражнения изискват специални уреди, например такива с пружини, предназначени за укрепване на гръбначния стълб или изграждането на конкретни мускулни групи. Вероятно най-популярният уред е пилатес реформър, наподобяващ рамка за легло с интегрирана плъзгаща се в нея шейна. Проучванията показват, че пилатес помага за подобряване на мускулната издръжливост и гъвкавост, намаляване на хроничната болка и ограничаване формите на тревожност и депресия.

Лекарите и физиотерапевти често препоръчват пилатес като рехабилитация и възстановяване от нараняване. В същото време упражненията намаляват риска от травми, заради подобрената стабилност на тялото, баланса, гъвкавостта на движенията и стойката. Когато те са неадекватни, опасността от мускулно и ставни наранявания се увеличава.

Физиотерапевти изтъкват също предимствата на пилатес за бременни и жени след раждане. Упражненията безопасно укрепват областта на таза. Заниманията с пилатес дават чудесна възможност за укрепване на тазовото дъно и преодоляване на евентуално настъпили нарушени функции.