fbpx
Categories
Актуално

Отборна игра

След машини и роботи, сега вече и подвижни части подлежат на автоматизация в производството

Съвременното производство на автомобили все по-често води самостоятелен живот. Така например ако механикът застане пред неправилният автомобил за довършителни сглобки, винтовертът му отказва да заработи. Едва когато се доближи до предвидената за него кола, инструментът отново става активен. В същото време необходимият въртящ момент е предварително зададен. Новата вълна в и без друго високотехнологична автомобилна индустрия се дължи на излъчващи сигнали чипове, закрепени към кабелни снопове, части от каросерията и инструменти. Така системите за роботизация и автоматизация знаят винаги къде се намират частите, включени в производствения процес.

До скоро приоритетът в развойната дейност бе интеграцията на машини и промишлени роботи, така че да се командват координирано с възможност за своевременно откриване на рискове от повреди. Новите софтуерни решения обхващат вече цялата автоматизация на производството, включително движенията и процесите на промишлени роботи, обработвани детайли и инструменти. По този начин повечето от малкото останали ръчни манипулации, вече също подлежат на дигитализация и дори включват автоматизация на дискретното производство.

Излъчващите сигнали чипове, първоначално са се използвали в спорта, за да проследяват детайлно движенията на атлетите. Съответните устройства, по-малки от кибритена кутийка, се поставят в трикото на спортистите, а от там те десетки пъти в секундата излъчват данни, така че треньорите имат възможност да проследят с точност до сантиметър движението не само на отбора, но и на топката.

Подобна технология използват и автомобилните поддоставчици от Continental. На компютърните екрани в администрацията, служителите могат да следят движението на снабдените с чипове палети и кашони с авточасти. Регистрацията на постъпващите материали и експедираната стока вече се обработват автоматично.

Решенията с излъчващите сигнали чипове до голяма степен допълват възможностите на използвания в автомобилното производство сензор за движение. Така индустриални роботи по естествен път стават част от популярния напоследък и в промишлеността Интернет на нещата (Internet of Things или IoT). Вече използвани решения са например винтоверти, които знаят предварително, дали предстоящият за монтаж волан е десен или ляв или пък роботи за монтаж на стъклени покриви, програмирани така, че да разпознават поредната каросерия, която трябва да обработват.