fbpx
Categories
Здраве

От къде идва депресията?

Обяснението за липса на серотонин все по-често се поставя под съмнение

Години наред депресивната болест и нейната терапия се свързват с ниски нива на серотонин. Не на последно място, най-разпространените анти депресанти, селективните инхибитори на реабсорбцията на серотонин, известни и като SSRI (Selective Serotonin Reuptake Inhibitors), повишават концентрацията на именно този невротрансмитер. В същото време от началото на 80-те години много учени твърдят, че това е мит и поставят под съмнение теорията за серотонина.

Експертите говорят за разнородни причини за депресия: биологични, психически и социални. В същото време те са сложно заплетени помежду си. Много учени са на мнение, че в тази плетеница роля играе и серотонина, но тя не е толкова елементарна, колкото се предполагаше. За много от специалистите тази хипотеза за серотонина е силно преувеличена. Все едно да кажем за инсулина, че всеки страдащ от диабет, просто има някакъв недостиг от него и щом го добавим в организма му, вече всичко ще е наред.

Нови научни методи за пръв път дават възможност да се измери отделянето на серотонин в мозъка. Наблюденията сочат, че капацитетът му е ограничен при хора, страдащи от депресия. Но медицината продължава да не е на едно мнение по отношение на наличните причини за депресия. Според едни, те са психо-социални и произтичат от семейството, прекомерен стрес и затруднено справяне с негативните емоции. Опонентите им защитават тезата, че депресии са биологично обусловени, функцията на мозъка е ограничена, което до известна степен е свързано с гените. Дискусията е важна, защото има практически последствия, например при методите на лечение на депресия. Факт е също, че психо-социалната фракция сред лекарите е по-скептична към таблетките.

Тогава какъв е отговора на въпроса „депресия лечение“ и има ли лек за депресия? От години експертите дискутират дали антидепресантите лекуват и ако отговорът е положителен, в каква степен. Немалко медици са на мнение, че антидепресантите имат по-скоро плацебо ефект. В действителност, все още не знаем как точно въздействат те на човешкия организъм. Някои учени предполагат, че антидепресантите променят пластичността на мозъка, способността му да се реорганизира и изгражда нови нервни клетки и връзки. А при хората, страдащи от депресии, някои участъци на мозъка се оказват по-малки, в сравнение със здравите хора. Това би могло да бъде причина или следствие от болестта, но най-вероятно комбинация от двете. Всъщност науката все още не знае какво точно се случва.