fbpx
Categories
Здраве

Предупрежденията на мокрия термометър

Защо комбинацията от жега и влага застрашава живота ни?

Комбинацията от горещина и влага се измерва в температурна единица, наричана на английски wet bulb temperature и често се превежда на български като температура по мокрия термометър. В контекста на климатичните промени тази стойност се появява все по-често в научни доклади. Замерванията се извършват с термометър, увит във влажна среда, поради което тази температура почти винаги е малко по-ниско от обичайната. Освен ако влажността не е сто процента. Тогава нормалната температура и тази на мокрия термометър се изравняват.

Съществуват места по света, например в Индия, където стойността на температурата на мокрия термометър достига 32,6 градуса. Една критична стойност, тъй като според учени, при 35 градуса хората само след шест часа биха били мъртви. Дори на сянка и заобиколени от вентилатори. Поради тази причина влажната горещина в условията на загряващата се все повече планета може да се превърне в нов вид убиец.

Но защо високата температура на мокрия термометър е толкова опасна за нас хората? Човешкото тяло живее от енергия, която извлича от храната и превръща в движение. При този процес се създава топлина, която надхвърля обичайната температура на човешкото тяло. Топлината, която надвишава стойността на  нормална температура на човешкото тяло, трябва да напусне организма и отговаря приблизително на топлинен капаците от сто вата. Тази излишна телесна температура ни напуска най-добре, когато заобикалящата ни температура е около 20 градуса. Именно за това в стайна температура се чувстваме така уютно. В по-студена среда, започваме да отдаваме прекалено много топлина, поради което се обличаме по-дебело. Ако пък е прекалено горещо, еволюцията се погрижила за едно гениално решение, наречено изпотяване.

Самата пот не охлажда непосредствено, така че когато я забърсваме, продължаваме да се потим напразно. Функцията си потта започва да изпълнява, едва когато започне да се изпарява. Според законите не термодинамиката, за този процес на преминаване от течно в газообразно състояние е необходима енергия, която в случая идва от човешкото тяло. Когато обаче заобикалящия ни горещ въздух е прекалено наситен с влага, няма как да се получи изпаряването. Именно това се случва при температура на мокрия термометър от 35 градуса, когато човешкото тяло произвежда топлина, която вече не може да отдава. В следствие на това температурата на тялото започва да се покачва. А колко е нормалната температура на човешкото тяло? Средната температура на човешкото тяло обикновено варира между 36,5 и 37,2 градуса по Целзий. А при телесна температура над 42 градуса човешките протеини застиват като белтък от кокошо яйце в гореща вода и органите престават да функционират.

Много често обаче, смъртта може да настъпи и при по-ниски стойности. Споменатите гранични 35 градуса по Целзий на температурата на мокрия термометър важат за  идеалния човек: млад, клинично здрав, перфектно аклиматизиран, пиещ много вода и заобиколен от достатъчно количество охлаждащи въздушни маси.

Но повечето хора на земята определено не живеят при такива условия. С други думи, не е необходимо да се стига до екстремни температури, преди да се появи този специфичен риск за човешкия живот. Притеснителното е, че горещите климатични вълни сполетяват най-често държави с относително нисък брутен вътрешен продукт, за да вземат адекватни предпазни мерки за опазване на климата. А със затоплянето на Земята се покачва също и влажността на въздуха.