fbpx
Categories
Здраве

Какво са хормоните?

В тялото ни вероятно има над хиляда, но днес познаваме само сто

Кои са най-важните хормони и можем ли да повлияем за регулиране на хормоните? Тук даваме най-важните отговори.

Задават се стрес или опасност? С включена сирена и синя лампа адреналинът препуска през тялото ни за да мобилизира всички налични сили и организира адекватен отпор. Какво е адреналин? Щом съответният сигнал постъпи в мозъка ни, на момента се освобождава норадреналин. Нервната ни система и нъдбъбречната жлеза са приведени в бойна готовност. Кръвното налягане се покачва, пулсът и дишането се ускоряват. Белият дроб се разширява, за да захрани мозъка максимално с кислород. Проява на чувства за жажда или глад отиват на заден план. Стомахът и червата получават команда: Мирно! Причините за извънредното положение може да са различни. Скандал в работата, фиш за превишена скорост или зло куче. Когато не се случва често, всичко е в реда на нещата. В обрания случай, последствията често са раздразненост и импулсивност, кръвното налягане и кръвната захар се покачват. При подобен проблем с хормоните обикновено помага спорт, например редовно бягане. Но за да бъдете сигурни, задължително се обърнете към лекар.

Ако при събуждане сте абсолютно мотивирани, но с напредването на деня рязко започне да спада енергията, то причината може да се крие в кортизола, чиято концентрация сутрин е най-висока. Какво е кортизол? Стрес, депресии или наднормено тегло поддържат високо ниво на кортизол в организма, в следствие на което обмяната на веществата се забавя, информациите се възприемат по-трудно, започваме да забравяме повече, чувстваме се претоварени. В същото време се покачва нивото на инсулин, тъй като кортизола освобождава мазнини и захари. Знаем какво следва от покачването на инсулина: кръвната захар рязко пада, тялото ни иска сладко, получава го и инсулинът отново скача. Вреден кръговрат, който ни изтощава, защото разрушава кости и мускули. В случай, ще стресът намалее, нивото на кортизол се свлича и се чувстваме смазани. Типичната настинка през уикенда или отпуската се нарича ефект на отворения прозорец, защото тялото ни е по-уязвимо. Може да противодействаме чрез достатъчно почивки, ограничаване консумацията на алкохол и кафе, спортни занимания. Ако не последва промяна, обърнете се към лекар.

Какво е инсулин? Когато обмяната на захари е в норма, не усещаме нищо от хормона, произвеждан от специални клетки в панкреаса. Щом глюкоза попадне от червата в кръвта, тялото ни активира инсулин, за да разнесе захарта до максимален брой клетки, защото всички се нуждаят от енергия. Щом работа е свършена, нивото на инсулин спада. Всичко би било добре, ако не съществуваха храни, които тотално да объркват този хормон. Така например, след като сме погълнали цяла пица, може да ни се дояде сладко. Първоначално инсулинът се покачва в следствие на обилното количество въглехидрати в пицата, след което отново спада, което не се харесва на тялото и нивото отново се покачва. Колкото по-често се случва това, токова по-вероятно е естествения кръговрат на инсулина да пострада. Постоянна умора, прекалено влечение към сладки храни, силна жажда и чести пориви за уриниране са тревожни сигнали. При наличие на диабет тип 2 се налага вече хранителен режим или лечение с медикаменти.

А къде се крие щастието в нашето тяло? Вероятно основно в областта на корема, тъй като там се произвеждат около 95 процента от серотонина в организма. Подобно на допамин и ендорфин, той покачва настроението. За целта се нуждаем единствено от малко външна помощ под формата на храна. Орехи, домати, гъби, банани и какао са добри доставчици на серотонин. В комбинация с минерали, витамин Б6 и Д3, както и аминокиселината L-триптофан се получава серотонин, основателно наречен хормон на щастието. Той ни успокоява, регулира усещането за болка, стрес, апетит, глад. Дори по време на сън той остава важен, защото се преобразува в мелатонин. Обикновено го наричаме хормонът на съня, макар че мелатонинът регулира нашият естествен ритъм между ден и нощ. Задейства се също при наличие на светлина, но през нощта съдържанието му в кръвта е дванадесет пъти по-високо. Докато сме млади. С напредване на възрастта нивото му спада до една трета: една от причините за смущенията със съня при пенсионери. Но качеството на съня не зависи само от мелатонина, а също и от наличието на адреналин, кортизол и тестостерон. Така че, ако страдате от безсъние, мелатониновите таблетки не са гаранция за успех. По-добре проверете състоянието и на четирите хормона.