fbpx
Categories
Актуално

Космическа пожарна

Пожарите са все по-често явление, но могат да се ограничат чрез спътници

Заради климатичните промени и промененото използване на големи площи земя, горски пожари тлеят все по-дълго и развиват все по-висока температура. Пожари се появяват все по-често и на нови, до-скоро необичайни места, като например изсушени торфени бранища или площи с трайно замръзнала земя. В следствие на горски пожари в цял свят всяка година загиват повече от 30.000 човека от натравяне с дим или заболявания на дихателните пътища. Къщи и дървесина на стойност милиарди се превръщат в пепел, докато гигантски количества въглероден двуокис се изпускат в атмосферата. А перспективите за бъдещето са още по-мрачни.

Поради тази причина превантивните мерки става все по-важни. Колкото по-рано може да идентифицираме появата на горски пожар, толкова по-ефикасно бихме могли да го потушим. Все по-често горски стопанства и пожарни команди използват наблюдателни системи, снабдени с камери и позиционирани върху дронове или самолети, които засичат пламъци и дим. Но това все още е скъпо начинание и неприложимо в безлюдната тайга или дебрите на джунглата.

Решението вероятно се нарича наблюдение от космоса. Получаването на сателитно изображение в реално време дава възможност да се следи състоянието дори в най-отдалечените горски масиви. В допълнение, с подкрепа на изкуствен интелект може да се предвиди, къде появата на пожари е най-вероятна. За целта учени захранват съответните софтуерни системи с информация от избухнали в миналото пожари. Сензори, анализиращи отразената от земята слънчева светлина, издават къде точно се намират мъртви дървета и растения, които биха могли лесно да се възпламенят.

Снимки от сателит се комбинират с актуални данни за валежи и стойности на температура, а изкуствения интелект изчислява риска за поява на горски пожари. Информацията скоро ще бъде достъпна на интернет страница, която ще подпомага пожарните да предвидят своевременно огнеборци и пожарогасителна техника.