fbpx
Categories
Съвети

Пестим ли гориво с круиз контрол?

Опитът да се надхитри електрониката е сериозна опасност

Какво е темпомат? Все повече автомобили са оборудвани с така наречения темпомат или круиз контрол, който ни позволява да въведем конкретна стойност на скоростта на движение, която автоматиката след това поддържа самостоятелно. Надградената версия е така нареченият адаптивен круиз контрол, който допълнително забавя колата ни, когато движещият се пред нас автомобил намали темпото. Едва, когато пътя пред нас е отново свободен, автоматиката ни връща към зададената скорост.

Когато стане дума за икономично шофиране, логично възниква въпросът, дали стилът на автоматично шофиране е по-пестелив в сравнение с ръчното управление. Автомобилът ни харчи най-много гориво при ускоряване. При поддържане на скоростта върху равен терен, той трябва само да преодолее две съпротивления: въздушното и възникващото при търкаляне на гумите. Поради тази причина движението с постоянна скорост е за предпочитане при пестене на гориво.

Съществува експеримент, при който се сравнява движението на автомобил с константна скорост от 80 км/ч, поддържана от круиз контрол с шофирането от водач, който през 18 секунди променя скоростта между 75 и 85 км/ч. В последствие се оказва, че неговата кола е изгорила 20 процента повече гориво.

Автомобилният производител Volvo през 2019 година провежда проучване с 18.000 шофьори, в резултат на което установява, че адаптивният круиз контрол спестява между 5 и 7 процента гориво в сравнение с ръчното управление от водач. Освен пословичната си икономичност, този тип автоматика има и други предимства. Тя ни въздържа от движение с превишена скорост, когато е програмирана за разумна стойност. В същото време темпоматът дава възможност на шофьора да се концентрира изцяло върху трафика и случващото се на пътя.

Съществуват обаче и ситуации, при които е по-добре да се въздържаме от услугите на круиз контрола. Например когато сме в задръстване той яма как да ни помогне, ако не е адаптивен. А в пресечена местност може да доведе до по-висок разход на гориво, тъй като и при изкачване се стреми да поддържа зададената от водача скорост.

Съществуват шофьори, наречени на английски hypermiler, буквално вманиачени в енергийно ефективното изминаване на километри. Те се стремят да достигнат все по-голям пробег с един и същи резервоар. С други думи, не се уморяват и в опитите си да надхитрят круиз контрола. Така например при условия за реене (Cruising) те препоръчват умерено да ускорим автомобила, след което да оставим колата да се движи освободена от скорост или дори с изключен двигател.

Експерти обаче поставят под сериозно съмнение ефекта от подобни упражнения, защото дори когато не е на скорост, автомобилът изразходва гориво. А при изключен мотор, в повечето случаи спира да работи и сервоуправлението, както и усилвателя на спирачната сила, с което реенето се превръща в риск. За сметка на това, използван правилно, круиз контролът е сигурен и доказан в практиката помощник за пестене на гориво.