fbpx
Categories
Здраве

Кога да мием зъбите?

И по тази тема светът продължава да е разделен и вади своите логични аргументи

Поредната глобална житейска тема, която разделя професионалисти и любители на два лагера се нарича миене на зъбите. Дали да се заемем с почистване на зъбите пред или след закуска? Логично преди, нали? Пълни глупости! Разбира се, че след това!

Вероятно по-съществен е въпроса как се мият зъбите, но нека да разгледаме аргументите на двата лагера. Отговорът определено не е толкова еднозначен, както съветите за правилно миене на зъби.

В устната ни кухина буквално гъмжи от микроорганизми! Десет на девета степен или един милиард бактерии в устата! Едва ли има нужда за разяснение, защо е добре след ставане от леглото първо да посегнем към четката за зъби и да се отдадем на лична хигиена.

Напълно излишно, твърдят обаче немалко зъболекари. За да произвеждат млечна захар нашите бактерии се нуждаят от храна, а нея получават, когато започнем да се храним. Така че можем да си измием зъбите преди закуска но захарта, която води до образуването на киселина, е отговорна и за киселинната среда. С други думи, по-разумно е за почистване на зъби да помислим след храна.

Ще рече, че почистване на зъби преди закуска си е чиста козметика. Задължително е да ги мием след хранене. При това много дентални експерти казват, че не нужно да се изчаква половин час, както се твърд масово с аргумент, да не се отмие зъбния емайл заедно с киселината. Това се нарича ерозия и не се среща при всички хора, така че е казус за вашия зъболекар.

Но какво всъщност се случва със зъбити ни? Кафе, чай или портокалов сок временно намаляват нивото на рН в устната ни кухина, докато сладките напитки и закуски насърчават размножаването на бактерии, произвеждащи киселини. И в двата случая киселинността в устата ни се увеличава.

Тъй като зъбния емайл до голяма степен е съставен от калций и други минерали, той е уязвим от киселините. Стига се до по-силно износване на зъбите чрез търкането на четката. Това пък е аргумента на лагера, защо да не скачаме веднага от масата в банята, а да изчакаме преди за почистим зъбите. Тогава заедно с остатъците от храната отстраняваме и натрупаната през нощта плака по зъбите, с което вече бактериите не могат да им навредят. В същото време благодарение на съдържащия се в пастата за зъби флуорид зъбите са предпазени за по-дълъг период от време.

Накратко: преди храна може да измиете зъбите, но след нея вече трябва да го направите. Това казват едните. А другите, че е важно да почиствате зъбите поне два пъти на ден и то по три минути обилно с паста за зъби, съдържаща достатъчно флоурид.

Независимо на кого ще повярвате, и в двата случая може би е време за да се сдобиете с четка за зъби и в офиса!