fbpx
Categories
Полезно

Мъжете шофират по-добре

Светът на автомобилите също не е лишен от клишета и суеверия

Вероятно най-разпространената неистина през годините касае жени шофьори: шофират лошо или не умеят добре да паркират. Клишето идва от зората на автомобилите, когато дамите зад волана са били изключение и съответно разбираемо по-неопитни. Научно погледнато, това е напълно погрешно. Жените по природа са по-внимателни, по-отговорни и по-предпазливи. Евентуални затруднения при паркиране са по-скоро свързани с липсата на самочувствие или по-голямо притеснение. Статистиката убедително показва, че инцидентите при паркиране са в еднаква степен по вина на двата пола.

В същото време напълно вярно е друго клише, а именно че мъжете правят повече нарушения и по-често предизвикват катастрофи, отколкото жените. При това статистиката сочи, че не само зад волана, но и като пешеходци, велосипедисти или мотористи. Това важи особено за категорията млад шофьор. Проучванията показват, че най-често в инциденти са замесени много млади и много възрастни водачи. Жените два пъти по-рядко причиняват катастрофи. Екстремно шофиране, груби нарушения на правилата на движение, употреба на алкохол или шофиране без книжка според статистиката са мъжки специалности. В същото време мъжете по-често притежават свидетелство за правоуправление, отколкото жените.

Забавни са предубежденията относно шофьорските качества на отделните нации. Според социологически проучвания 22 процента от германците се считат за най-отговорните водачи в Европа. Италианците пък самокритично се оценяват като лоши шофьори. Това се потвърждава и от европейско допитване, според което 24 процента от участниците определят италианците като най-слаби шофьори на Стария континент. На второ място по-неумения са класирани гърците, а на трето с 14 процента поляците. Дали обаче има реална връзка между националност и шофьорски умения си остава загадка.