fbpx
Categories
Актуално

Дигитализацията ускорява автомобилостроенето

Целта е разходите за производство да бъдат намалени наполовина

Усилията на автомобилните производители по посока дигитална трансформация целят постигането на по-висока ефективност. С помощта на компютърни програми и цифрови услуги в облака представителите на глобалната автомобилна индустрия се надяват да постигнат по-бързо трансформацията от класическите двигатели с вътрешно горене към нови автомобили с алтернативно екологично задвижване.

Така например проверката на качеството все по-често се довeрява на изкуствения интелект, който не допуска компромиси и неволни човешки грешки. Промените на глобалния автомобилен пазар налагат бързото въвеждане на нови видове автомобили. В същото време покачващите се цени на суровините и енергията, както и демографската криза в много държави, поставя автомобилния бранш пред нови изпитания. Въпреки това големите играчи се стремят да намалят наполовина разходите си за производство, което е възможно единствено чрез засилване на дигиталната трансформация.

Чрез фокусирането върху нови модели със задвижване от акумулаторни батерии, производствените процеси във фабриките за автомобили могат значително да бъдат опростени. Електромобилите имат значително по-елементарна механика в сравнение с ДВГ-моделите, което дава възможност да бъдат произвеждани по-бързо и по-евтино. По този начин ефективността действително може рязко да се увеличи.

На този фон прави впечатление, че големите производители значително ограничават портфолиото си от модели, за да ограничат допълнително разходите. Докато при класическия Volkswagen Golf все още са възможно десет милиона възможности за конфигурация, при бъдещите електромобили клиентите ще могат да избират между не повече от двеста. Това отваря бизнес нища за бутикови автомобилни производители, които благодарение на технологията за 3Д принтиране ще могат да изработват автомобили буквално по мярка.