fbpx
Categories
Съвети

Добър подарък ли е смартфона?

Децата си пожелават компютър и мобилен телефон, но ролята на родителите е съществена

Какви играчки да подаряваме на децата днес? Класически от нашето детство или някое от поредните изкушения на потребителската електроника? Ако бъдем честни, ние възрастните често се взираме по-дълго в екраните, отколкото всъщност бихме искали. Дали съзнателно да го причиняваме и на подрастващите, като им подарим детски таблет или детски смарт часовник?

Средностатистически всеки жител на планетата отделя за смартфона си по четири часа! И докато ние възрастните бихме могли да се замислим върху последствията от този факт и да променим поведението си, децата имат нужда от помощ и съпричастие, за да се ориентират по-добре в предизвикателствата на дигиталната ера.

Проучванията показват, че мечтата за детски смартфони се появява все по-рано. При това движещата сила е желанието им за участие в общата комуникация: в класа на основното училище, със семейството, със съотборниците от спортния клуб. Темата става актуална щом първия съученик се появи с мобилен телефон. Експертите съветват първият смартфон да бъде подарен след навършване на единадесет години. В същото време, според статистиката, близо една четвърт от децата между шест и девет години в Европа на тази възраст вече го притежават.

В крайна сметка е важно как децата ще боравят с телефон, детски таблет за рисуване или детски безжични слушалки. Пандемията ни научи, че един детски образователен лаптоп далеч не е символ на лукс и глезотия. Тук ролята на родителите и учителите е изключително важна. А именно за какво се използва техниката, какъв е софтуера и до какви източници на информация в мрежата има достъп.

Най-добре е тези теми да се разискват съвместно в семейството, съветват психолози. Лаптопът не е нужно да е скъп, но техническите му характеристики са важни, не само заради любимите компютърни игри, но най-вече заради графичните програми, възможностите за 3Д визуализации и изработка на видеоклипове, които стават все по-важни в обучението и изграждането на умения за по-нататъшно развитие на децата.