fbpx
Categories
Съвети

Как да пестим електроенергия в нашия дом?

Някои полезни съвети за по-ниски сметки на тока

Днес на дневен ред е икономията на енергия. Климатичните промени и високите цени ни принуждават да променим навиците си по посока на повече пестене на електроенергия. Още малко полезна информация по темата със сигурност няма да навреди.

Но как да пестим енергия у дома? Нека се огледаме в кухнята. Експерти за изчислили, че най-сериозният разход тук генерират хладилника и фризера. Честа причина за това е, че много хора ги настройват на прекалено ниска температура. При това на хладилника са му напълно достатъчни плюс 7 градуса, а на фризера минус 18. Замразеното си е замразено, без значение дали се съхранява при минус 28 или минус 18 градуса. При по-стари модели хладилници и фризери температурата се настройва от механични колелца, които обаче не са стандартизирани. Ще рече, при всеки уред настройката е различна.

Поради тази причина си заслужава да инвестираме в термометър и да проверим температурата сами. Само един градус повече означават шест процента по-малко разходи. Но от значение е и съдържанието в хладилника. Най-ефикасна е работата му, когато е запълнен до две трети. Друг съществен фактор е подредбата на продуктите, на която малцина обръщат внимание.

Температурата на всеки рафт в хладилника е различна. Плодовете и зеленчуците наистина следва да се съхраняват в предвиденото за тях чекмедже, тъй като там е малко по-топло. Рибата и месото се поставят върху стъклото над тях, където е най-студено. Млечните продукти в средата. Сладко и яйца могат да се поставят най-горе, защото не са много чувствителни. Има храни, който не е нужно да се охлаждат. Доматите в хладилника губят от аромата си, лука започва да мухлясва по-бързо, а хляба се изсъхва.

Мястото на хладилника също е от значение. Уредът охлажда най-добре, когато е максимално далеч от кухненската печка и радиатора на парното. Размразяването е най-добре да става в хладилника. Отнема повече време, но не харчи допълнителна енергия. По отношение на месото това е и далеч по-хигиенично. Също така е важно редовно да почиствате камерата: пет милиметра лед по стените на фризера увеличават разхода на енергия до 30 процента.

Ако не държите на уред за бавно готвене може да ускорите процеса на гответе, ако предварително загреете водата за тенджерата в кана за топла вода. Това също пести енергия. Ако водата ви е варовита, декалцификацията е съществена. Натрупаният варовик може да вдигне разхода на енергия също с до 30 процента. Изключването на печката 5-10 минути по-рано също има икономичен ефект, но в началото изисква малко усилия за натрупване на опит. Капакът върху тенджерата пък пести до две трети електроенергия. Разбира се, ако целта ви не е да изпарите течността. При подгряване на малки количества храна, микровълновата печка е по-доброто решение. При по-големи порции фурната е за предпочитане.

Спорна си остава темата с измиването на съдовете. На ръка или в съдомиялна? Тестовата доказват, че машината е по-ефикасна и спестява до 50 процента енергия и до 30 процента вода. Препоръчително е да ползвате еко-режим на работа. Той продължава по-дълго във времето, но е съществено по-енергоспестяващ. В еко-режим съдомиялната работи на по-ниски температури, нуждае се от повече време в сравнение със стандартна програма, но сериозно щади портфейла.