fbpx
Categories
Полезно

Не се влюбвайте

При покупка на недвижим имот нерядко оставаме слепи за рисковете

Покупката на жилището е силна емоция. Всъщност всички ние подсъзнателно се стремим към съвременния израз на пещерата, в която преди хилядолетия нашите предци са намерили убежище от кръвожадни животни и превратностите на природата. Този естествен стремеж към собствен дом обаче крие и своите сериозни рискове.

За какво да внимаваме при покупка на имот? За повечето от нас придобиването на жилище е вероятно най-голямата инвестиция в живота. Поради тази причина логично е да се замислим какво точно ни подтиква да купуваме или да строим.

Нерядко посягаме към ипотечен кредит, защото другите около нас го правят. Често близките ни не спират да питат, кога най-сетне ще го направим. Или пък просто се влюбваме в конкретен апартамент или къща, за която винаги сме мечтали. Но щом изчезне способността ни за трезва оценка на риска, проблемите обикновено не закъсняват.

Затова на първо време се постарайте да съберете достатъчно информация: какъв е имотния пазар в момента и в перспектива, какво ще ви струва покупката, не само като главница и лихви по кредита, но и с всички съпътстващи допълнителните разходи. Щом ги съберете, добре е да се изправите пред внушителното пет- или шестцифреното число в лева, за да се замислете и обърнете внимание на чувствата, които ще изпитате? Може ли действително да се нагърбите с подобна сума? Дали е по силите ви, на вашия партньор, на семейството?

Но защо често сме склонни при покупката на имот да игнорираме така лесно рисковете? Вероятно защото се чувстваме компетентни по темата, все пак всеки един от нас живее в имот. За разлика от финансовите инструменти като акции или ценни книжа, недвижимият имоти е сякаш нещо непосредствено видимо, физически налично, може не само да се пипне, а и да се чувстваш уютно в него.

Предвид мащабите на сделка на недвижимия имот, експерти за изненадани, че нерядко при сключване на лизингов договор за покупка на автомобил се изисква далеч повече информация от кредитополучателя относно потенциалните рискове, в сравнение с отпускането на   ипотечен кредит, който многократно надхвърля сумата.