fbpx
Categories
Съвети

Антидот за ежедневието

Видовете токсични колеги и как да ги откриваме

Колкото и да обичаме заниманията, с които изкарваме прехраната си, рано или късно съществува риск от поява на вредни фактори на работна среда. Надменният шеф, който се интересува единствено то собственото му мнение, колегата, който на всяка оперативка със самочувствие безпощадно принизява и обижда останалите в екипа.

Подобни неприятни фактори на работната среда психолозите наричат токсични. Преносителите им са егоистични, надменни, завистливи, груби и без чувство за справедливост. Основният проблем от гледна точка на науката е, че прекалено късно ги разпознаваме. Това са основните разновидности на разрушителите на хармоничния микроклимат на работната среда.

Крадецът на идеи се преструва на приятел и душеприказчик за да спечели доверието, за да представи след това вашите идеи или на колектива като собствени пред ръководството и съответно обере лаврите. Нерядко тези хора дори го правят несъзнателно, защото надценяват ролята си в общото дело.

Булдозерът мачка всичко наоколо и не се спира дори пред шефовете. При всяка възможност взема думата и налагат своя собствен план за действие. Груповите решения , които не му допадат, се опитва да торпилира с всички сили, като обикновено ги представя като взети напълно несправедливо.

Привидното агънце е амбициозно и не се спира от нищо за да стигне до върха. В стремежа си да се хареса на шефа, такъв човек е готов да саботират дори работата на колегите си. Пред ръководството обаче, същите тези хора се държат сервилно и се стараят по-всякакъв начин да се харесат.

Използвачът пък изпълнява само най-необходимото и предпочита да си почива на гърба на останалите в екипа. Той е експерт в това да не прави нищо, но за сметка на това да се радва на вниманието на началниците. Тактиката му е да се ангажира в процеса на работа, когато вече голяма част от нея е свършена и остава само да бъде представен крайния резултат. Така той успява да подведат шефовете, че от самото начало е активно ангажиран в процесите.

Микромениджърът е обичайно на ръководни позиции и се стреми постоянно до най-малките детайли да знае всичко, което извършват неговите подчинени. Той не допуска автономия и самостоятелно взимане на решения. За него всичко е еднакво важно и спешно. 

Незаинтересованият пък е пълен антипод на микромениджъра, но не по-малко досаден и неприятен. Той не проявява никакъв интерес към това, което извършват колегите му. До момента, в който забележи, че нещо е пропуснал. Тогава той се намесва рязко и обърква всичко. Особено в ръководна позиция този човек е изключително опасен, защото е непредвидим и със сигурност ще генерира огромен хаос.

Най-опасният тип токсичен колега обаче е манипулаторът. Чрез целенасочени лъжи той подвежда хората в екипа и замъглява възприятията им. В резултат на това, след известно време всички започват да действат според нуждите и желанията на успешния манипулатор. Той не върши това, което е казал и поел като ангажимент на оперативки. Винаги обвинява и злепоставя колегите. Представя погрешно и само в свои интерес факти и събития, особено при разнищването на конфликти в колектива.